Românii îşi fac locuinţe cu ciment bulgăresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce de câţiva ani încoace românii au luat cu asalt litoralul de la sud de Dunăre, în prezent cimentul ieftin pare a fi noua atracţie. Românii din sudul ţării care îşi construiesc o

După ce de câţiva ani încoace românii au luat cu asalt litoralul de la sud de Dunăre, în prezent cimentul ieftin pare a fi noua atracţie. Românii din sudul ţării care îşi construiesc o casă sau doresc să o renoveze preferă să cumpere materialul de construcţie din Bulgaria ca urmare a diferenţei mari de preţ.

Dacă peste Dunăre pentru un sac de ciment scoţi din buzunar maximum 22 de lei, la depozitele locale ajungi să plăteşti chiar şi 40 de lei. Explicaţia? Preţul mic al gazelor din Bulgaria, investiţiile reduse ale producătorilor de acolo, calitatea uneori mai slabă a produselor, dar şi goana după profit a distribuitorilor din România.

Ion Crângaşu, preşedintele patronatului producătorilor de ciment din România, recomandă cumpărătorilor o atenţie sporită la calitatea produselor achiziţionate din ţara vecină.

Gazul ieftin din ţara vecină scade preţul cimentului la jumătate

Zeci de maşini româneşti se îndreaptă către Ruse, dar nu pentru a merge pe plajele de la Nisipurile de Aur, ci spre depozitele de materiale de construcţii.

În fiecare zi, zeci de camioane încărcate cu ciment pleacă din Ruse spre România, relatează agenţia de presă bulgară Novinite.

Cererea pentru ciment bulgăresc a crescut spectaculos ca urmare a comenzilor tot mai importante venite din partea cumpărătorilor români care îşi construiesc sau repară locuinţele.

Cererea este determinată în special de preţul mult mai scăzut al cimentului bulgăresc, respectiv de 10-12 leva (18-22 lei) pentru un sac de 50 kg, comparativ cu cel din România unde acelaşi produs costă chiar 40 de lei.

Fără investiţii în domeniul mediului

Diferenţele de preţ pentru un sac de ciment au la bază preţul mai mic plătit de bulgari pentru gazele importate din Rusia, potrivit lui Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii. Costurile cu energia reprezintă până la 50% din preţul final al cimentului.

Un alt motiv al acestor diferenţe de preţ subliniat de jucătorii din piaţa autohtonă îl reprezintă investiţiile de mediu realizate de aceştia, faţă de companiile bulgare care au decis amânarea unor astfel de proiecte. "Realizarea acestora ar putea duce la o majorare a preţului cimentului şi în ţara vecină", spune Georgescu. "Marjele practicate de distribuitori sunt de cel puţin 15%", arată Georgescu.

Cimentul bulgăresc poate fi însă de calitate mai slabă, atenţia la caracteristicile acestuia fiind necesară când mergi la cumpărături peste Dunăre.

"Directivele de mediu nerespectate, conţinutul scăzut de crom sau utilizarea unei cantităţi mai mici de clincher contribuie la aceste preţuri în Bulgaria", crede Ion Crângaşu, preşedintele patronatului producătorilor de ciment.

În 2008, creşteri de preţ de circa 10%

Producătorii locali susţin că majorările de preţ efectuate au fost la un nivel minim, având în vedere evoluţia valorii materiei prime utilizate. "Energia electrică a crescut cu 27%, zgura cu 160%, cocsul cu 12%, costurile cu manopera şi serviciile industriale, cu 20%.

Acoperirea parţială a acestor creşteri am realizat-o prin ajustarea în primul semestru a preţului la produsele noastre, între 8 şi 14%", declara Camelia Săvoiu, director comunicare Lafarge. Elveţienii de la Holcim au majorat cu 3% preţul. Sacul de ciment de 50 kilograme se vinde în România cu valori cuprinse între 26 şi 40 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite