Românii economisesc în lei mai mult decât în valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depozitele în valută au scăzut la echivalentul a 30,9 miliarde de lei Datele comunicate, ieri, de Banca Naţională a României (BNR) arată că economiile în lei ale populaţiei au urcat

Depozitele în valută au scăzut la echivalentul a 30,9 miliarde de lei

Datele comunicate, ieri, de Banca Naţională a României (BNR) arată că economiile în lei ale populaţiei au urcat cu 48,2% în aprilie, comparativ cu aceeaşi lună din anul 2006, până la 33,7 miliarde lei. În acelaşi timp, depozitele în valută ale tuturor rezidenţilor - firme şi persoane fizice - s-au diminuat cu 1,2%, până la nivelul de 30,9 miliarde lei.

În acelaşi interval, depozitele firmelor s-au mărit cu 30,6%, iar depunerile în valută ale rezidenţilor exprimate în euro au înregistrat o creştere de 22%. Depunerile în valută ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 2,1%, iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au diminuat cu 3,6%, dacă sunt evaluate în moneda europeană.

În aprilie, faţă de luna precedentă, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 2,3%, iar depozitele în lei ale firmelor s-au diminuat cu 0,3%, până la 34 miliarde lei.

Au crescut şi împrumuturile în lei

Creditul neguvernamental a crescut, în aprilie, cu 3,7%, comparativ cu luna martie 2007, ajungând la 102,6 miliarde de lei. Potrivit BNR, creditul în lei a crescut cu 3,9%, în timp ce creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 3,4% în aprilie 2007, comparativ cu luna anterioară.

La 30 aprilie, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 52,6% faţă de 30 aprilie 2006, pe seama majorării cu 54,8% a componentei în lei şi cu 50,3% a componentei în valută exprimată în lei. Creditele în monedă naţională ale populaţiei au ajuns, în aprilie, la 25,7 miliarde lei, iar cele în valută au sporit până la echivalentul a 18,9 miliarde lei. Pe de altă parte, creditele în lei ale persoanelor juridice au ajuns la 27,2 miliarde de lei, iar cele în valută au sporit până la echivalentul a 30,6 miliarde lei.

Numerarul în circulaţie, de trei ori mai mic decât în bănci

Potrivit BNR, pe piaţa românească, la data de 30 aprilie 2007, se afla numerar în circulaţie în valoare totală de 15,4 miliarde lei, în creştere cu 3,2% faţă de luna anterioară şi cu 24% faţă de aprilie 2006. În schimb, depozitele constituite în bănci cu durata de cel mult doi ani însumau 57,7 miliarde lei, în creştere cu 0,2% faţă de luna anterioară şi cu 9,4% faţă de aprilie 2006. Depozitele la vedere şi sumele existente în conturile curente constituite de clienţii băncilor au însumat, la finele lunii trecute, 39,7 miliarde de lei. La această categorie de depozite s-a înregistrat cea mai spectaculoasă creştere, în aprilie 2007, respectiv +76,7% faţă de aceeaşi lună din 2006.

Isărescu cere bancherilor să nu renunţe la normele de prudenţă

Banca Naţională a insistat ca băncile comerciale să prezinte un punct de vedere comun privind avizarea noilor norme de creditare, dar nu va renunţa la criteriile de prudenţă, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Marea problemă este, de fapt, iluzia creată în piaţă că aceste norme oferă o relaxare pentru toate categoriile de clienţi, ceea ce nu este adevărat", a subliniat Mugur Isărescu, la un seminar pe teme economice organizat de FinMedia. El a răspuns, astfel, nemulţumirilor formulate de unii conducători de bănci comerciale privind decalajul în avizarea noilor norme. Reamintim că, la începutul lunii martie, BNR a decis să elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populaţiei, care se situa la 25% din suma împrumutată în cazul celor ipotecare şi la 30% pentru creditele de consum, precum şi valoarea maximă a gradului de îndatorare a persoanelor fizice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite