Românii trebuie să declare, până pe 15 mai, veniturile obţinute în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile obţinute anul trecut de români în străinătate trebuie declarate în ţară, până pe 15 mai 2007, potrivit articolului 83 din Codul Fiscal şi a calendarului impozitului pe venit.

Veniturile obţinute anul trecut de români în străinătate trebuie declarate în ţară, până pe 15 mai 2007, potrivit articolului 83 din Codul Fiscal şi a calendarului impozitului pe venit. Formularul 201 se poate depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiliul poştal, prin scrisoare recomandată.

Care sunt veniturile obţinute în străinătate a căror declarare în România este obligatorie? "Toate, cu excepţia celor obţinute din salariu, în baza unui contract de muncă legal, încheiat conform codului muncii din ţara respectivă", au explicat pentru Adevărul specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Aşadar trebuie declarate în România veniturile care provin din activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, pensii sau salarii plătite de un angajator rezident în România. Pentru fiecare ţară şi pentru fiecare categorie de venit se depune la termenul amintit, potrivit ANAF, câte o declaraţie. Pentru veniturile din salarii plătite de un angajator rezident în România, declaraţia se depune numai de contribuabilii care, pentru acelaşi venit şi în decursul aceleaşi perioade, sunt supuşi impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate, în vederea acordării de către organul fiscal a creditului fiscal extern. "Aşadar, dacă un român obţine în Olanda, spre exemplu, venituri la Bursă, acestuia i se reţine acolo impozitul stabilit de către legislaţia fiscală olandeză, iar autorităţile îi eliberează un certificat de credit fiscal. Persoana este obligată să declare în România aceste sume, iar certificatul primit din Olanda atestă că pentru venitul obţinut a fost plătit impozit", au explicat reprezentanţii ANAF. Formularul 201- Declaraţia specială privind veniturile din străinătate se completează de mână, în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Aceasta se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

Tot până pe 15 mai trebuie să mai depună declaraţii şi acele persoane fizice care au obţinut anul trecut în România venituri din activităţi independente (activităţi comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuală), din cedarea folosinţei bunurilor (închirieri, arendă), din activităţi agricole (de felul cultivării florilor, a legumelor în sere, a pepinierelor etc.), şi din transferul titlurilor de valoare (acţiuni). Formularul 200 - Declaraţia specială privind veniturile realizate se completează în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Aceasta se poate depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

Angajaţii care au realizat numai venituri din salarii şi care doresc să sponsorizeze entităţile nonprofit îşi pot exprima această opţiune, potrivit articolului 57 din Codul Fiscal, tot până pe 15 mai a.c. Aceştia trebuie să completeze formularul 230 - Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual. Potrivit ANAF, se poate nominaliza o singură entitate nonprofit.

Această opţiune poate fi exprimată şi de persoanele care obţin venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole sau din transferul titlurilor de valoare, formularul 200 având o secţiune denumită "Destinaţia sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite