Românii consumă din ce în ce mai puţin carne, dar mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că în acest an consumul produsele din carne a scăzut, preţurile au crescut, iar în 2012 această tendinţă se va păstra, a declarat Iustin Paraschiv, proprietarul unui grup de firme ce activează în industria alimentară şi agricultură.

El crede că anul viitor preţurile la toate tipurile de carne vor creşte, urmând tendinţa de la nivel european. În consecinţă, românii se vor îndrepta către produse mai ieftine.

"În 2012 s-a anunţat că se vor relua exporturile de porci. Dacă se va relua exportul către Rusia, va fi cea mai mare realizare a Guvernului actual, pentru că Rusia este unul dintre cei mai mari importatori de porci. România va fi competitivă datorită costurilor mici cu transportul până în Rusia, piaţă care penu noi este mai intersantă decât cea a Uniunii Europene", a mai spus Paraschiv.

Iustin Paraschiv, proprietarul a mai declarat că deşi în acest an afacerile grupului au urcat cu 20% pentru 2012 vede "negru în faţa ochilor" din cauza incertitudinii economice la nivel european.

"Pentru 2012 văd negru în faţa ochilor, din cauza incertitudinii economice la nivel european, care va influenţa şi piaţa din România. Băncile sunt din ce în ce mai reticente cu creditele", a spus Paraschiv.

El a adăugat că a investit în acest an şapte milioane de euro în creşterea capacităţii de producţie a mai multor ferme de pui pe care le deţine la Râmnicu Vâlcea şi în două platforme logistice la Râmnicu Vâlcea şi Popeşti Leordeni.

"Vom investi circa patru milioane de euro în modernizarea unei ferme de porci pe care o avem în Râmnicu Vâlcea şi unde creştem acum 13.000 de capete. Vrem ca până în primăvară să ajungem la o capacitate de 75.000 de capete", a spus Paraschiv.

Pentru anul viitor, Paraschiv a bugetat investiţii de aproape 10 milioane de euro, în principal în mărirea capacităţii de producţie a unei fabrici de furaje, de la 7.000 la 12.000 de tone pe lună. O parte din bani (circa 4 milioane de euro) vor fi cofinanţare europeană.

Grupul de firme are afaceri în domenii precum agro-zootehnie şi trading. Cea mai importantă companie a grupului este producătorul şi retailerul Ana şi Cornel, înfiinţat în 1994. Retailerul deţine o reţea proprie de peste 100 magazine în Vâlcea, Dolj, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Bucureşti, Ialomiţa, Vrancea, Bacău şi alte oraşe. Grupul are peste 2.000 de angajaţi şi deţine şi companiile Carmistin, Pajo Holding, Avicarvil şi Ladrisi Grup.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite