Romanii cauta cea mai ieftina varianta de incalzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debranarile de la sistemul centralizat siau incetinit ritmul. Guvernul a pus conditii dure, pe care cetatenii nu le pot indeplini cu usurinta. Dar, mai tare decat deciziile guvernamentale pare sa fie

Debranarile de la sistemul centralizat siau incetinit ritmul. Guvernul a pus conditii dure, pe care cetatenii nu le pot indeplini cu usurinta. Dar, mai tare decat deciziile guvernamentale pare sa fie pretul gazelor. Acestea sunt cu 35% mai scumpe decat anul trecut. In consecinta, o parte din cei debransati se reintorc la sistemul centralizat.
Birocratia gatuie debransarile
"Nu mai sunt cereri de de-bransare. Bucurestenii siau dat seama ca prin RADET platesc cel mai mic pret la intretinere. Si pentru ca unii doresc sa faca o afacere din centralele de apartament, prezinta inexact beneficiile debransarii", nea declarat Virgil Ramba, directorul general al regiei. Acelasi lucru il sustine si Ioan Moldovan, director la Regia de Termoficare Cluj: "Clujenii trebuie sa stie ca, la pretul actual al gigacaloriei, vor plati pentru caldura acelasi pret ca si anul trecut". La Cluj, oamenii continua sa depuna cereri de debransare, fapt care ii pun pe ganduri pe di-s--tribuitorii de energie termica. Spre deosebire de acestia, Radu Opaina, presedintele Asociatiei Proprietarilor, acuza sistemul centralizat, in speta RADET, pe care la si condus ca director general o perioada: "Peste 5% din bucuresteni doresc sa se debranseze, dar li se interzice prin reglementari. Chiar si cartierul Berceni, care a fost modernizat, are sistemul in paragina. Este de inteles de ce se opune debransarii", declara Opaina.
Contorizarea o solutie sigura
In orase, precum Baia Mare, lucrurile sunt asezate. Primarul orasului, Cristian Anghel, nea declarat ca baimarenii nu au problemele iernii. "De necrezut, dar asa este. Orasul are 52.000 de apartamente, din care 25.000 siau montat microcentrale. Acestea sunt net superioare sistemului centralizat, indiferent care ar fi pretul gazelor", sustine primarul din Baia Mare.
Cogenerare in Moldova
Se pare ca o solutie au gasit si locuitorii din Braila, prin montarea contoarelor de apartament. "Contoarele le vor indica cetatenilor consumul exact al agentului termic. Iar ei vor plati exact cat vor consuma", nea declarat, Ionel Patrascu, director in CET Braila. Enet Focsani pune viitorul orasului pe sistemul de cogenerare producerea simultana a energiei electrice si termice, agreata si in UE. "Comparativ cu 2003, cand am avut 2.341 de debransari, in prezent exista doar 381 de cereri", nea declarat Laurentiu Ilie, reprezentant al Enet Focsani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite