Românii, campioni europeni la optimism imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba despre posibilităţile de achiziţionare a unei locuinţe, populaţia României s-a dovedit a fi cea mai optimistă din Europa Centrală şi de Est. 11% din românii chestionaţi

Când vine vorba despre posibilităţile de achiziţionare a unei locuinţe, populaţia României s-a dovedit a fi cea mai optimistă din Europa Centrală şi de Est. 11% din românii chestionaţi într-un sondaj al UniCredit au declarat că îşi vor putea cumpăra o casă până la sfârşitul lui 2010, în vreme ce media regională este de doar 6%.

În contextul blocajului imobiliar din ultimele luni, planurile românilor par pe deplin justificate. În ultimele trei luni, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu 12% faţă de primul trimestru al anului, iar proprietăţile scoase la vânzare sunt cu 50% mai multe comparativ cu 2007, potrivit ultimelor analize ale companiilor de consultanţă imobiliară.

Roata se întoarce tot mai mult în favoarea cumpărătorilor, care dispun de o poziţie favorabilă în negocierea cu proprietarii. Aceştia din urmă nu vor avea încotro şi vor fi nevoiţi să scadă preţurile spre sfârşitul anului, estimează specialiştii.

Aproximativ 11% din populaţia ţării crede că-şi poate cumpăra o casă până la sfârşitul lui 2010, faţă de o medie regională de 6%

Românii sunt cei mai optimişti din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte achiziţia unei locuinţe. O posibilă explicaţie: scăderea preţurilor şi oferta tot mai variată.

Un român din zece are în plan achiziţia unei locuinţe în următorii trei ani, în timp ce 9% din populaţie estimează o perioadă de zece ani şi doar 5% crede că realizarea acestui obiectiv va dura mai mult de zece ani.

Potrivit unui studiu UniCredit dat ieri publicităţii, aceste date sunt net superioare valorilor medii înregistrate în statele central şi est-europene. În regiune, 6% din populaţie vizează cumpărarea unui imobil în următorii trei ani, 7% în zece ani şi 6% în mai mult de zece ani. Slovacii, bosniecii şi croaţii, fiecare cu o pondere de 7% pentru un termen de trei ani, se numără şi ei printre "optimişti", însă nu-i întrec pe români.

Scad preţurile apartamentelor vechi

Această atitudine pozitivă a populaţiei pare să fie pe deplin susţinută de situaţia actuală a pieţei imobiliare. Potrivit unui studiu al MagazinulDeCase.ro, cel de-al doilea trimestru al anului 2008 a adus "o întărire a poziţiei cumpărătorilor pe piaţa imobiliară, prin apariţia posibilităţilor reale de selecţie a unei locuinţe şi de negociere cu proprietarii".

Ca urmare, în ultimele trei luni, preţul mediu al unui apartament vechi a scăzut cu 12% faţă de primul trimestru al aceluiaşi an. Spre deosebire de anii trecuţi, cumpărătorii nu s-au mai înghesuit să cumpere orice şi oricum. Aşa se explică faptul că numărul apartamentelor vechi scoase spre vânzare în al doilea trimestru a fost cu 51% mai mare decât în perioada similară din 2007.

În acest context, Matei Maloş, director general al MagazinulDeCase.ro, notează: "Menţinerea tendinţei de creştere a numărului de oferte scoase spre vânzare şi lipsa de noi elemente pentru stimularea cererii solvabile pot marca o prăbuşire a preţurilor pe anumite segmente din rezidenţial în perioada de revenire a pieţei din septembrie-octombrie".

65.000 de locuinţe noi pentru Bucureşti

Optimismul românilor este motivat şi pe segmentul locuinţelor noi. Potrivit unui studiu Regatta, acesta se va bucura de o creştere semnificativă în următoarea perioadă. Astfel, în Capitală vor fi livrate, într-un termen de trei până la cinci ani, circa 65.000 de locuinţe. Noile unităţi locative vor fi destinate aproape tuturor segmentelor pieţei: middle, middle-high şi lux.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite