Românii şi bulgarii, cel mai mic potenţial de investiţii în pensii private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din populaţia activă a ţărilor din Europa Centrală şi de Est a început să investească sau să ia în considerare efectuarea de investiţii în pensii private individuale, pe lângă

Jumătate din populaţia activă a ţărilor din Europa Centrală şi de Est a început să investească sau să ia în considerare efectuarea de investiţii în pensii private individuale, pe lângă pensia de stat, se arată într-un studiu realizat de Bank Austria Creditanstalt. Tendinţa evidenţiază "scepticismul faţă de sistemul pensiilor de stat", dat fiind că, în medie, doar 10% din populaţia activă crede că pensia de stat va fi suficientă pentru a acoperi cheltuielile zilnice după pensionare, se arată în studiul citat. Astfel, 36% din persoanele active din Republica Cehă au început să facă investiţii pentru viitor, 34% din Slovenia, 32% din Slovacia şi 31% din Ungaria. Polonia este singura ţară din UE care e mult în urma altor ţări, cu doar 8% din populaţia activă care investeşte în pensiile private. În ţările din sud-estul Europei, procentul persoanelor care deţin un produs de investiţii pentru pensii private este mai mic decât media din regiune (20%), respectiv de 10% în Bulgaria, 7% în Bosnia-Herzegovina şi România, şi 5% în Serbia. Excepţie face Croaţia, în care 21% din populaţie foloseşte deja produse de investiţii.
Populaţia din ţările Europei Centrale şi de Est investeşte însă sume relativ mici în pensile private. În medie, oamenii îşi propun să economisească aproximativ 22 euro pe lună, potrivit aceluiaş studiu.
Slovenii şi croaţii intenţionează să facă cele mai mari investiţii, cu o sumă medie lunară de 36 euro. Serbia şi Polonia se situează pe al doilea loc, cu o sumă medie economisită lunar de 27 euro. În Ungaria şi Bosnia-Herzegovina, suma medie este de 22 euro, urmate îndeaproape de Cehia, cu 21,3 euro şi de Slovacia, cu 18 euro pe lună. În România şi Bulgaria, potenţialul mediu pentru economisire este cel mai scăzut: 17,5 euro şi, respectiv 15,9 euro pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite