România se şi vede în South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie română va discuta, mâine, la Moscova, cu conducerea Gazprom pe tema includerii ţării noastre pe harta gazoductului rusesc South Stream. Directorul general al Romgaz, producătorul român de stat de gaze, este convins că traseul conductei va trece prin România, întrucât presupune costuri mai mici.

România se aşteaptă să primească invitaţia oficială de a face parte din traseul conductei de gaze South Stream, proiect dezvoltat de cel mai mare producător de gaze din lume, Gazprom, împreună cu italienii de la Eni, a declarat Marcel Piteiu, director general al Romgaz, prezent la Neptun la forumul regional pe teme energetice FOREN.

Potrivit şefului producătorului român de gaze, o delegaţie oficială a României, din care vor face parte ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi reprezentanţi ai Romgaz, va discuta mâine, la Moscova, pe această temă cu cei de la Gazprom.

"Subiectul principal al discuţiilor este proiectul gazoductului South Stream. Ei (Gazprom - n.n.) au tot interesul să propună României să facă parte din acest proiect. Şi cred că vor invita România să se alăture acestui proiect", a punctat Piteiu.

South Stream va traversa Marea Neagră şi va duce gaze ruseşti în centrul şi sudul Europei. Ruşii analizează în prezent două variante de traseu, prin România şi Bulgaria, pentru punctul de start al conductei terestre.

Relaţii mai bune ruso-române

Piteiu consideră că ruşii se vor orienta spre România întrucât relaţiile cu bulgarii, care au fost în trecut extrem de calde, s-au răcit odată cu noua guvernare de la Sofia, care a reconsiderat toate proiectele energetice în colaborare cu ruşii.

Astfel, proiectul centralei nucleare de la Belene, care ar fi trebuit realizat împreună cu o companie rusă, a fost îngheţat, întrucât autorităţile de la Sofia vor un partener european.

Mai mult, oficialul Romgaz a mai spus că, dacă South Stream ar trece prin România, ar fi cu 300 de kilometri mai scurt decât dacă ar trece prin Bulgaria, deci varianta prin ţara noastră ar presupune costuri mai mici.

De asemenea, un alt subiect de discuţie va fi, la Moscova, colaborarea cu Gazprom pentru realizarea unor noi depozite de gaze pe teritoriul României.

În acest sens, un memorandum de înţelegere fusese semnat în urmă cu un an, pentru înfiinţarea unei companii mixte Romgaz-Gazprom, care să construiască aceste depozite, memorandum care a fost prelungit pentru încă un an.

Nouă proiecte de depozite de gaze

În februarie, când o delegaţie a Gazprom condusă de vicepreşedintele Alexander Medvedev a vizitat România, Romgaz a propus nouă amplasamente optime pentru realizarea depozitelor, în zona Dobrogei, în apropiere de conducta magistrală de tranzit prin care gazele ruseşti ajung în Balcani.

„Vom discuta cu partea rusă şi despre cele nouă proiecte de depozite de înmagazinare a gazelor în România propuse de noi", a mai spus Piteiu.

Mai mulţi bani pentru investiţii

Romgaz a suplimentat cu peste 300 de milioane de lei bugetul de investiţii pentru acest an, ajungând la un total de 1,2 miliarde de lei. Suma suplimentară va fi folosită în principal pentru activităţile din afara ţării, din state precum Irak, Slovacia şi Polonia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite