România poate cere sprijin financiar de la UE pentru salariaţii concediaţi de Nokia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române pot aplica pentru sprijin din Fondul European de Ajustare Globală (FEAG), în urma deciziei companiei Nokia de a închide fabrica din Jucu, acest instrument financiar fiind creat cu scopul de a-i ajuta pe lucrătorii care îşi pierd locul de muncă în urma relocării companiilor sau a crizei, transmite Mediafax.

"Desigur că România poate aplica pentru Fondul European de Ajustare Globală (FEAG). Este un fond anume creat pentru muncitorii care devin redundanţi ca urmare a schimbărilor survenite în structura comerţului mondial sau a crizei economice şi financiare", a declarat, joi, pentru agenţia de ştiri Mediafax Cristina Arigho, purtător de cuvânt pe probleme de muncă şi afaceri sociale al Comisiei Europene.

Oficialul UE a precizat că nu are deocamdată detalii despre cazul companiei Nokia de la Jucu, dar a spus că pentru situaţii de acest gen autorităţile naţionale pot cere sprijin.

"Autorităţile române sunt binevenite să aplice. Comisia le va acorda tot sprijinul. Dar trebuie să se reţină faptul că trebuie respectată procedura şi subliniez că banii din acest fond nu sunt destinaţi companiilor, ci oamenilor, muncitorilor care au fost afectaţi", a explicat Arigho.

Potrivit documentelor Comisiei Europene, FEAG are un buget anual de circa 500 de milioane de euro şi are ca scop să sprijine lucrătorii să se reintegreze pe piaţa muncii sau să îşi dezvolte noi competenţe.

Fondul se adresează în special persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă în urma schimbărilor apărute în structura comerţului mondial, "de exemplu când o întreprindere de mari dimensiuni îşi închide porţile ori se mută în afara UE".

Atunci când s-a închis fabrica Nokia de la Bochum, nemţii au primit în acest fel 5,5 milioane de euro de la Comisia Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite