România păstrează cea mai mare inflaţie anuală din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat, în aprilie, cea mai mare inflaţie anuală din UE - de 8,4% - potrivit biroului european de statistică, Eurostat. Cifrele pentru România sunt de aproape trei ori mai mari decât media UE.

România a înregistrat, de asemenea, cea mai ridicată medie anuală a inflaţiei în luna aprilie, de 7,2%, fiind urmată la distanţă considerabilă de Grecia, cu o medie a ultimelor douăsprezece luni de 5%.

La nivelul Uniunii, inflaţia anuală a fost de 3,2% în aprilie, în urcare de la 3,1% în martie. În zona euro, indicele anual al preţurilor de consum a crescut la 2,8% de la 2,7% în luna precedentă.

Pe poziţia a doua în funcţie de inflaţia lunii aprilie s-a situat Estonia (5,4%), iar pe trei Lituania şi Ungaria (ambele cu 4,4%). Cea mai lentă creştere a preţurilor s-a înregistrat în Irlanda (1,5%), Cehia (1,6%) şi Suedia (1,8%).

Inflaţia anuală s-a accelerat în 16 state membre, a rămas stabilă în două ţări şi s-a redus în opt. Marea Britanie nu a raportat date pentru aprilie.

În cele mai mari trei economii din zona euro inflaţia a fost peste nivelul UE, respectiv 2,7% în Germania, 2,2% în Franţa şi 2,9% în Italia.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia anuală a urcat de la 8,01% în martie la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite