România o duce mai prost decât Botswana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră este depăşită de mai multe ţări din Africa neagră în clasamentul celor mai bogate state ale lumii realizat de Global Finance pentru anul 2010. Românii ocupă locul 68 în topul populaţiilor care trăiesc cel mai bine, potrivit Global Finance, cu o poziţie peste Bulgaria, însă după state precum Gabon, Panama sau Botswana.

Pe prima poziţie a topului celor mai bogate state realizat de Global Finance s-a clasat Qatar, cu un Produs Intern Brut pe cap de locuitor (PIB per capita) de 90.149 de dolari, în timp ce SUA se situează abia pe locul şase, cu 47.700 de dolari pe cap de locuitor. Topul realizat de Golbal Finance a monitorizat un număr de 182 de ţări din întreaga lume.

Luxemburg a fost desemnată cea mai bogată ţară europeană în 2010, cu un PIB per capita de 79.411 dolari. Singapore şi Brunei sunt alte două state care, în pofida faptului că fac parte din categoria statelor emergente, ocupă poziţiile a patra şi a cincea în clasamentul Global Finace, devansând majoritatea statelor din Europa.

Marea Britanie, Germania şi Franţa, ocupă locurile  20, 21 şi 22 în acest top, iar Japonia, care s-a confruntat cu o scădere economică de proporţii în acest an, după cutremul devastator din luna martie, se plasează abia pe locul 25, cu 33.478 de dolari PIB per capita. Grecia, „copilul problemă" al Uniunii Europene ocupă în 2010 locul 27 cu un PIB per capita de 29.420 de dolari. Ungaria ocupă locul 44 cu un PIB per capita de 18.730 de dolari, înaintea Rusiei care este doar pe locul 52 cu un PIB per capita de 15.738 de dolari.  Există două metode de a calcula bunăstarea unei ţări. Cel mai la îndemână indicator este Produsul Intern Brut al statului respectiv, însă acesta nu reflectă şi bunăstarea populaţiei.

Cum se calculează bunăstarea

Pentru a cuantifica bunăstarea populaţiei se calculează PIB împărţit la numărul de locuitori (PIB per capita). Însă şi aşa, PIB per capita se calculează în dolari americani, iar dolarul nu are aceeaşi valoare peste tot în lume. Aşa încât, Global Finance a luat în calcul şi puterea de cumpărare a populaţiei şi a calculat bunăstarea ţărilor după indicatorul PPP (Purchasing Power Parity). Acesta elimină diferenţele dintre nivelul preţurilor de consum ale diferitelor ţări şi îi dă dolarului american aceeaşi valoare în SUA şi în România sau Congo. Burundi, Zimbabwe şi Republica Congo sunt ultimele trei state din clasamentul internaţional. Congo, ultima ţară, are un PIB per capita de doar 342 de dolari.

Cum stau vecinii României

Vecinii de la sud de Dunăre se plasează după ţara noastră, ocupând locul 69 în clasamentul Global Finance. Ungaria, în schimb, este cu 24 de poziţii peste România, având un PIB per capita de 18.730 de dolari. Ucraina ocupă abia locul 101, în timp ce Serbia se plasează pe locul 74.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite