România importă scump şi exportă ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea produselor agricole sunt cumpărate de pe pieţele externe cu preţuri mai mari decât sunt livrate la export din cauza diferenţelor de calitate.Grâul, porumbul, floarea-soarelui sau animalele vii sunt aduse din import cu 15% până la 40% mai scumpe decât aceleaşi mărfuri trimise la export.

Testul de inteligenta financiara - “FQ test”

Pe lângă binecunoscutele deficite comerciale (importuri mai mari decât exporturile) pe care le înregistrăm la aproape toate produsele agricole şi nu numai, în comerţul exterior românesc se mai evidenţiază un fenomen toxic: valoarea în euro/tonă a mărfurilor cumpărate este mai mică decât a celor vândute.

Culmea comerţului! Supermarket-urile importă miei exportaţi din România

Datele raportate ieri de Ministerul Agriculturii referitoare la importurile şi exporturile de produse agricole ale României în 2009 şi 2010 arată un deficit extern de peste 700 de milioane de euro la acest capitol, înregistrat anul trecut.

Dar, pe lângă acest deficit, la un calcul simplu, se mai poate observa şi faptul că exportăm ieftin şi importăm scump. Iată câteva exemple: l Exporturile de porumb din 2010 au cântărit puţin peste două milioane de tone, în valoare totală de 388,3 milioane de euro, ceea ce înseamnă un preţ mediu de 188,9 euro/tonă; în schimb, cele 430.500 de tone de porumb aduse din import au valorat, în total 89,4 milioane de euro, adică au avut un preţ mediu de 207,6 euro/tonă l Exporturile de bovine vii (51.800 de tone, valorând în total 98,8 milioane de euro) au fost realizate la un preţ mediu de 1.907,3 euro/tonă, în timp ce importurile, care au totalizat 2.100 de tone în valoare totală de 6,1 milioane de euro, au însemnat un preţ mediu de 2.904 euro/tonă.

Valoarea adăugată, bat-o vina!

Explicaţia faptului că importăm mai scump decât exportăm constă în diferenţa de calitate dintre mărfurile livrate şi cele achiziţionate. „În cazul cerealelor şi al furajelor, principalul parametru este valoarea nutritivă a proteinei digerabile per kilogram, iar producţia din România stă destul de rău la acest capitol. Exportăm, spre exemplu, grâu de joasă calitate şi importăm grâu panificabil, cu o valoare adăugată mai mare, deci şi mai scump", ne-a declarat Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite