România este pe locul patru la exporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ocupă locul patru în Uniunea Europeană (UE) după creşterea exporturilor din primele nouă luni ale acestui an, de 26%, în condiţiile în care indicatorul a scăzut într-un singur stat comunitar, potrivit biroului european de statistică, Eurostat.

Totodată, România ocupă şi poziţia a zecea în funcţie de avansul importurilor. Exprimate în bani, exporturile României - intra şi extracomunitare - au crescut de la 21,2 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2009 la 26,8 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an.

Dintre statele UE, cea mai mare creştere a exporturilor a fost înregistrată de Bulgaria (33%), urmată de Letonia (29%). Pe locul următor s-au plasat Lituania şi Estonia (28%). În Ungaria, indicatorul a avansat cu 21%.

Citiţi şi:

Vânzări în scădere pentru firme, în 2011

În Germania, cea mai mare economie europeană, exporturile au urcat cu 19%. Singura ţară în care exporturile au scăzut este Luxemburg (4%). Pe de altă parte, importurile au urcat cu 19%, de la 28,4 miliarde de euro în primele nouă luni din 2009 la 33,8 miliarde de euro în perioada corespunzătoare a acestui an.

Deficitul, în uşoară scădere

Astfel, deficitul comercial s-a ajustat uşor, de la 7,1% în ianuarie-septembrie 2009 la 7% în aceeaşi perioadă din 2010. Pe primele poziţii în UE, în funcţie de avansul importurilor, se situează Suedia (30%), Lituania (29%), Cehia şi Slovacia (24%).

Creşteri asemănătoare cu cele ale României au mai consemnat Ungaria şi Germania. În Bulgaria, importurile au urcat cu 9%. În intervalul ianuarie-septembrie, importurile au scăzut numai în Irlanda (1%) şi Grecia (12%).

Cei mai importanţi parteneri comerciali ai Uniunii au fost, în perioada analizată, SUA, în privinţa exporturilor (177,8 miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de primele nouă luni din 2009) şi China, din punct de vedere al importurilor (204,5 miliarde de euro, în urcare cu 30%). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite