România cere schimbarea modului de calcul a deficitului bugetar şi a datoriei publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a cerut la 6 august, alături de alte opt state membre, schimbarea metodelor statistice folosite în prezent pentru calcularea deficitelor bugetare şi a datoriilor publice, considerându-se dezavantajată faţă de alte state.

„România a semnat la 6 august, alături de alte opt state membre, o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi comisarului european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn", se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

În scrisoare se atrage atenţia asupra faptului că metodele statistice utilizate în prezent pentru calcularea deficitelor bugetare şi a datoriilor publice dezavantajează statele membre care şi-au reformat sistemele de pensii sau sunt în proces de reformare a acestora, în raport cu statele membre care nu implementează  astfel de reforme.

„Reformele au ca obiectiv tocmai sustenabilitatea pe termen lung a sistemelor de pensii în contextul presiunilor puse de îmbătrânirea populaţiei din diferite state membre", se precizează în document.

Acesta punctează că, prin scrisoarea înaintată, România consideră că ar trebui îmbunătăţit modul de calcul al deficitului bugetar şi al datoriei publice, ţinându-se cont de noile reforme din sistemul de pensii, pentru ca datele raportate prin notificarea fiscală să fie comparabile.

Iniţiativa aparţine Poloniei şi a fost susţinută de România, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia.

Un subiect important aflat pe agenda publică europeană este cel privind guvernanţa economică, acesta fiind dezbătut de mai multe ori în cadrul Task Force-ului coordonat de preşedintele Consiliului European.

Reprezentantul desemnat în cadrul Task Force-lui de preşedintele Traian Băsescu este ministrul Finanţelor, Sebastian Vladescu. În cadrul grupului  „sherpa" de pregătire a Task force-ului participă secretarul de stat Alexandru Nazare.

„Astfel, România, împreună cu Polonia, au susţinut constant în cadrul Task Force-ului tratarea în mod echitabil a statelor membre care implementează reformele în sistemul de pensii şi a celor care nu au aplicat încă aceste reforme", au mai transmis Finanţele.

Discuţiile din cadrul acestui grup au fost generate în contextul crizei economico-financiare care a condus la deteriorarea  semnificativă a finanţelor publice europene: deficite bugetare şi datorii publice care depăşesc cu mult valorile de referinţă de 3% din PIB,  respectiv 60% din PIB.

Urmatoarea întâlnire a Task Force-ului va avea loc la 7 septembrie 2010, la Bruxelles, în marja ECOFIN.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite