România are mai mult petrol decât crede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăcămintele de ţiţei şi gaze ale României pot fi mult mai bine exploatate cu o tehnologie avansată, spune Jay Glick, CEO al Lufkin Industries. Oficialul companiei americane consideră că România se numără printre ţările cu cel mai mare potenţial de creştere din emisfera estică.

Într-un secol în care producţia de petrol şi gaze a lumii a depăşit punctul maxim şi se apropie de declin, companiile petroliere se îndreaptă din ce în ce mai mult spre zone noi, inaccesibile până acum, dificile pentru foraj.

Citiţi şi:

Boc asigură compania americană Lufkin că investiţia de la Ploieşti va fi sprijinită de partea română

Mai mult, zăcămintele existente nu mai sunt abandonate atât de uşor, ci sunt stoarse până la ultima picătură. În acest context, investiţiile în tehnologia de explorare şi extracţie au devenit din ce în ce mai mari şi extrem de importante.

Texanii de la Lufkin Industries, unul dintre cei mai mari producători de echipamente petroliere din lume, au trecut Oceanul în expansiunea lor spre Est. După deschiderea unei fabrici în Franţa, americanii au mers mai departe şi s-au oprit în România. Lângă Ploieşti, în comuna Ariceşti, ei încep astăzi construcţia unei fabrici de utilaje petroliere, investiţie de 126 de milioane de dolari.

Surpriza din subsolul ţării

În 2012, când fabrica va fi gata, aici vor lucra 320 de angajaţi, iar circa 20% din producţie va merge către piaţa petrolieră românească. Procentul pare mare pentru o ţară ale cărei rezerve dovedite de petrol şi gaze sunt estimate să se epuizeze în următorii 15-20 de ani.

Însă Jay Glick, CEO al Lufkin Industries, susţine că România poate avea mai mult petrol decât estimează, cu condiţia ca zăcămintele să fie mult mai bine exploatate. „Cu o bună tehnologie poate fi recuperat foarte mult petrol", a declarat Glick, întru-un interviu acordat ziarului „Adevărul", după o conferinţă de presă susţinută ieri la Bucureşti. El a enumerat câteva câmpuri din Oman sau Texas, unde se estimase că zăcămintele erau epuizate, însă s-a reuşit până la urmă continuarea producţiei.

„De asemenea, dezvoltarea producţiei din Marea Neagră şi a potenţialului de gaze neconvenţionale pe teritoriul României poate înseamna o oportunitate pentru noi pe această piaţă", a mai spus Glick, amintind că un alt gigant american, Chevron, a intrat pe piaţa românească pentru a fructifica potenţialul de gaze neconvenţionale din subsolul mioritic.

Ce găsesc americanii la noi

Fabrica de la Ariceşti va fi mai mult decât un furnizor de tehnologie pentru piaţa românească. Ea va deveni un centru de operaţiuni pentru întreaga emisferă estică, în zone precum Rusia, Marea Neagră, Asia Centrală, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia de Est, dar şi pentru ţările europene.

„România este un punct regional energetic, datorită stabilităţii politice asigurate prin apartenenţa ţării la Uniunea Europeană, precum şi prin beneficiile strategice aduse de tra­diţia importantă în ex­tragerea, prelucrarea, vânza­rea şi infrastructura petrolieră", a spus Glick, amintind că România este prima ţară din lume unde, în 1857, s-a ex­tras petrol.

„România se numără printre ţările cu cel mai mare potenţial de creştere din emisfera estică. În această parte a lumii există mai mult petrol, pentru că nu a fost încă exploatat îndeajuns, iar presiunea pusă de pieţele dezvoltate va face mult mai accesibile aceste resurse", a punctat oficialul Lufkin.

Planuri de extindere

În plus, ţara noastră oferă avantajul accesului direct la materie primă, 85% din componente urmând să fie achiziţionate de pe piaţa locală. Oficialul companiei americane a subliniat şi pregătirea tehnică a specialiştilor români din domeniul petrolier.

„România este foarte avansată din acest punct de vedere. Sunt impresionat că profesioniştii români sunt foarte sofisticaţi şi nu trebuie să investim foarte mult în pregătirea lor. Chiar şi faptul că această conferinţă de presă a fost susţinută în limba engleză este remarcabil", a mai spus Glick, întrebat de ce totuşi a ales România în detrimentul altor ţări din regiune care au aproape aceleaşi caracteristici.

Jay Glick a mai afirmat că mediul fiscal pe care l-a găsit în România este propice pentru asemenea investiţii. „Orice ţară, mai ales în această perioadă, are provocări de ordin fiscal. În România nu este mai rău decât în alte părţi. România are de câţiva ani politici corecte şi ne aşteptăm să fie bine şi pe viitor", a menţionat Glick.

Astfel că Lufkin se aşteptă să obţină în România, în primul an de funcţionare a fabricii, o cifră de afaceri de 30 de milioane de dolari, urmând ca valoarea indicatorului să crească la 60-70 de milioane de dolari anual după doi ani de funcţionare.

„Avem suficient teren pentru a ne extinde în viitor, iar dacă piaţa va creşte o vom face. Acum suntem în proces de licitaţie pentru selectarea constructorilor fabricii. Sperăm să avem costuri mai mici de construcţie pentru că nu este concurenţă mare, în sensul că nu sunt multe companii care investesc în această perioadă", a mai spus Glick.

"Orice ţară, mai ales în această perioadă, are provocări de ordin fiscal. În România nu este mai rău decât în alte părţi."
Jay Glick
CEO Lufkin Industries

Ce cotaţie petrolieră susţine investiţiile în tehnologie?

Preţul petrolului va continua să crească pe viitor, iar orice cotaţie peste valoarea de 50 de dolari pe baril poate susţine investiţiile în acest sector, a spus Glick în conferinţa de presă.

Acesta a arătat că, potrivit estimărilor Asociaţiei Internaţionale a Energiei, petrolul, gazele şi cărbunele vor continua să fie principalele surse de energie până în 2030, iar petrolul va fi din ce în ce mai scump.

„Dacă barilul de petrol va avea un preţ de 80 de dolari, de 140, de 60 de dolari, nu sunt sigur. Oricum, orice valoare peste 50 de dolari pe baril susţine investiţiile în acest sector", a punctat el.

Pentru susţinerea acestei investiţii, compania a primit un ajutor de stat de la Guvernul României de 28 de milioane de dolari, bani pe care compania îi va primi pe măsură ce va derula investiţia.

„Acest sprijin ne-a ajutat să avem o capacitate mare din start, în loc să începem cu ceva mic şi să creştem pe parcus. Acest lucru va însemna să aducem la buget mai multe taxe şi să angajăm mai mulţi oameni de la început", a adăugat oficialul companiei americane.

 „Fabrica de la Ploieşti este cea mai mare investiţie singulară a companiei. Ne dorim să recuperăm această investiţie în următorii 8-10 ani", a mai spus Glick. La nivel mondial, Lufkin are peste 2.900 de angajaţi şi unităţi de producţie în SUA, Argentina şi Franţa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite