România are a cincea strategie de irigaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Al cincilea ministru al Agriculturii din 2007 şi până în prezent, Valeriu Tabără, are şi el, ca şi predecesorii săi, un plan de refacere a sistemelor de irigaţii, vechi de zeci de ani. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, va propune Comisiei Europene includerea în plăţile de agro-mediu a unor măsuri de combatere a deşertificării.

În ultimii ani, fiecare ministru care s-a perindat la conducerea Ministerului Agriculturii a venit cu propria sa strategie de refacere sau chiar înlocuire a vechiului sistem de irigaţii moştenit de dinainte de '90. Valeriu Tabără, ministrul actual al Agriculturii, spune că terenurile agricole ar putea fi irigate prin canalul Siret-Bărăgan, iar economiile cu electricitatea folosită pentru irigare ar fi de 60%.

„Nu s-ar mai consuma curent atât de mult pentru a aduce apa de la vale la deal", spune Tabără. Canalul este început din 1988, însă lucrările au stagnat din lipsă de finanţare.

Ministrul mai spune că instituţia pe care o conduce are în curs de finalizare un program cu Banca Mondială pentru reabilitarea sistemului de irigaţii în valoare de 80 de milioane de euro (cofinanţare de la Banca Mondială).

Prin acest program au fost reabilitate trei sisteme de irigaţii, Sadova-Corabia, Tecuci şi Terasa Viziru.  Acelaşi sistem gravitaţional a fost anunţat şi de fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru, la începutul verii. Termenul avansat de ministru? Toamna aceasta, însă,cum Dumitru a fost demis, planul a rămas în aer.

Măsuri de agro-mediu

Un alt aspect pe care Tabără spune că îl va avea în vedere în elaborarea strategiei este susţinerea sectorului de irigaţii prin introducerea unor măsuri pentru combatarea deşertificării şi refacerea vegetaţiei în măsura de agro-mediu.

„După elaborare, pachetul urmează a fi prezentat Comisiei Europene", adaugă Tabără. Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă, spune că, pe lângă această măsură luată în calcul de Tabără, asociaţia pe care o conduce a trimis un set de propuneri ministrului, care vor fi discutate la întâlnirea de săptămâna viitoare.

„Noi am solicitat şi acordarea unei subvenţii, de 69-95 de euro pe hectar din 2011, pentru zonele afectate de secetă, considerate ca zone cu handicap natural, prevedere permisă şi în Regulamentul Comisiei Europene", spune Nica.

Mai mult, ajutoarele financiare acordate de Comisia Europeană, de la 1 ianuarie 2010, au fost eliminate subvenţiile pentru irigaţii în valoare de 700 de lei pentru fiecare hectar de teren agricol.

În ceea ce priveşte costul refacerii sistemului existent de irigaţii, statul ar avea nevoie de 10 miliarde de euro după cum spun producătorii. Suprafaţa pentru irigare, înainte de 1990, ajungea la trei milioane de hectare. Anul trecut însă, instalaţiile de irigare mai acopereau doar puţin peste 500.000 de hectare de teren agricol.

Sprijin tot de la UE

Un alt punct luat în calcul la elaborarea strategiei pentru irigaţii de ministrul Agriculturii este concentrarea fondurilor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pe Măsura 125 pentru irigaţii şi mai puţin pentru refacerea drumurilor forestiere.

Următoarea sesiune va fi deschisă în perioada 2-31 decembrie, cu o alocare financiară de 148 de milioane de euro. Fermierii pot depune proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pe Măsura 125, dar trebuie să dovedească că deţin sau că vor cumpăra echipamente de udare pentru minimum 50% din suprafaţă. Tot pe această măsură, pot depune proiecte şi organizaţiile utilizatorilor de apă. Aici, finanţarea nerambursabilă ajunge la 100% pentru proiectele care deservesc domeniul public.

În sesiunea 15 mai-15 aprilie 2010, 36 de organizaţii ale utilizatorilor de apă au depus proiecte care au în exploatare infrastructuri de irigaţii de pe un teritoriu cu o suprafaţă de 161.000 de hectare.

Planurile foştilor miniştri

În 2007, după o secetă extremă, Decebal Traian Remeş anunţa crearea unei „salbe de iazuri" în Moldova, Muntenia, Oltenia şi Transilvania cu trei milioane de lei de la buget. Nici Dacian Cioloş nu a pus la punct o strategie de irigaţii. Ilie Sârbu, ministrul din 2009, a mizat pe înlocuirea aparatelor vechi de irigaţii, însă nu a reuşit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite