România ar putea relua exportul de carne de porc
0Comisia Europeană (CE) ar putea permite României să reia exporturile pe piaţa UE de carne şi produse din carne de porc fabricate în România, la cererea adresată de autorităţile române în luna iunie. Exporturile au fost interzise din 2003, din cauza pestei porcine.
"În perioada următoare vor mai avea loc inspecţii comunitare în România, pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice, după oprirea vaccinării. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de către Comisie, în ceea ce priveşte reluarea comerţului cu carne de porc şi produse româneşti din carne de porc pe piaţa intracomunitară", se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), citat de Mediafax.
Permiterea livrărilor de carne de porc produsă la nivel local reprezintă
o etapă necesară pentru liberalizarea totală a comerţului, inclusiv
posibilitatea comercializării de porci vii pe piaţa europeană.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc, provenind de
la firme româneşti pentru piaţa UE, au fost interzise din anul 2003,
deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice
vaccinarea porcilor.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31
decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările
de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub
control.
La sfârşitul anului 2009, România a primit aprobarea Comitetului
Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală prin care
unităţile de procesare a cărnii de porc provenită din zonele europene
oficial libere de pesta porcină clasică, să poată livra pe piaţa unică
europeană produse purtând mărci româneşti.
Condiţia necesară aprobării acestora a fost capacitatea de a asigura
trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate
exportului.