UPDATE România ar putea importa opt miliarde de metri cubi de gaze lichefiate din Azerbaidjan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul AGRI - de transport al gazelor lichefiate azere în România - ar putea avea o capacitate de două, cinci sau opt miliarde de metri cubi, a declarat ministrul azer al Industriei şi Energiei, Natig Aliyev, la summitul energetic desfăşurat astăzi şi mâine la Baku.

Opt miliarde de metri cubi înseamnă 60% din consumul de gaze de anul trecut al României.

Astfel că proiectul AGRI ar putea costa între 1,2 miliarde şi 4,5 miliarde de euro, în funcţie de capacitatea aleasă.

Potrivit ministrului azer, noua rută de transport al gazelor nu va alimenta doar România, ci şi alte ţări europene, precum Ungaria şi Bulgaria, dar şi Turcia şi Ucraina, care sunt interesate de proiect.

„Totul va depinde de costul investiţiilor de capital, de cheltuielile de operare şi de modul de operare. Cu cât regimul este mai liberal, cu atât vom putea atrage fonduri în termenele rezonabile", a spus Aliyev, citat de publicaţia azeră Trend Capital.

El a adăugat că proiectul ar putea fi finalizat în 20 de luni, însă termenul final şi investiţia necesară vor fi stabilite în urma studiului de fezabilitate.

România este reprezentată la summitul ministerial de astăzi de ministrul Economiei, Ion Ariton, care este însoţit de directorul general al Romgaz, Marcel Piteiu.

La summitul de la Baku va fi prezent şi preşedintele Traian Băsescu. Acesta va fi însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Preşedinţii României, Georgiei şi Azerbaidjanului vor semna mâine o declaraţie de susţinere a proiectului AGRI.

România, pe harta terminalelor de gaze lichefiate

Proiectul AGRI presupune o rută de transport al gazelor azere în Europa, prin România.

Practic, gazele vor ajunge din Azerbaidjan la ţărmul georgian al Mării Negre, unde sunt lichefiate şi încărcate pe vase speciale. La Constanţa va fi construit un terminal de regazeificare, de unde resursele vor fi transportate spre restul Europei prin conductele Arad-Szeged şi Giurgiu-Ruse.

Această rută ar putea fi gata înaintea conductei Nabucco, estimată a fi operaţională în 2014.

Ariton: Declaraţia de susţinere a AGRI - un eveniment istoric

Ministrul român al Economiei, Ion Ariton, a declarat, în cadrul summitului, că acest proiect este menit să diversifice aprovizionarea cu produse energetice a Uniunii Europene şi să asigure securitatea energetică a Europei.

Potrivit publicaţiei Trend Capital, Ariton a mai spus că declaraţia pe care o vor semna mâine şefii celor trei state implicate în proiect este un "eveniment istoric".

În cadrul întâlnirii, părţile au prezentat propunerile lor pentru dezvoltarea proiectului.

Bani europeni

La rândul său, ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri, a arătat că dezvoltarea proiectului va avea două etape: realizarea studiului de fezabilitate şi atragerea finanţării.

Participanţii şi-au exprimat speranţa că Uniunea Europeană va finanţa acest proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite