România a avut în ianuarie mai mare inflaţie lunară din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ianuarie, România a înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor de consum din Uniunea Europeană (UE), de 1,7%, faţă de decembrie 2009, indicatorul pentru întregul bloc comunitar scăzând cu 0,5%, potrivit datelor Eurostat.

În ceea ce priveşte creşterea ratei anuale a inflaţiei din ianuarie, Româia se plasează pe locul doi în UE, cu un ritm de 5,2%, inferior doar celui din Ungaria, de 6,2%. În plus, media blocului comunitar este de 1,7%. Potrivit INS, inflaţia lunară a crescut de la 0,3% în decembrie 2009 la 1,68% în luna ianuarie, cel mai ridicat nivel înregistrat după aprilie 2005, din cauza majorării preţurilor la tutun, ţigări, combustibili şi energie electrică.

Dintre statele UE, 16 au raportat diminuarea preţurilor de consum în ianuarie, faţă de decembrie. Cele mai mari creşteri, exceptând România, au avut Ungaria (1,5%), şi Lituania şi Cehia (1,2%). Italia (-1,5%), Belgia şi Cipru (-1,4%) şi Spania (-1,1%) au înregistrat cele mai accentuate scăderi.

În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din Uniune, preţurile de consum au scăzut în ianuarie, faţă de decembrie, cu 0,8%. În ritm anual, inflaţia a urcat cu 1%.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite