România a ajuns să plătească datoriile grecilor şi italienilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseară, la Bruxelles, liderii din UE au decis înfiinţarea unui fond de urgenţă în cadrul FMI în valoare de 200 de miliarde de euro pentru sprijinirea statelor cu probleme din UE. Toate cele 23 de state care vor semna noul tratat european, printre care şi România, vor contribui la acest fond.

Cele 23 de ţări sunt cele 17 state din zona euro plus alte şase state care nu fac parte din uniunea monetară - România, Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania şi Polonia.

Potrivit Bloomberg, cele şase state non-euro vor trebuie să contribuie cu 50 de miliarde de euro la acest fond, iar cele 17 state din zona euro  - cu 150 de miliarde de euro.

Doar 23 dintre cele 27 de state UE vor lua parte la noul acord. Excepţie fac Marea Britanie, Ungaria, Cehia şi Suedia, cele două din urmă anunţând că vor adera la noul tratat doar dacă vor obţine avizul parlamentelor naţionale.

După mai bine de 12 ore de negocieri, liderii din UE nu au reuşit să ajungă azi-noapte la un acord. Doar 23 din cele 27 de state comunitare s-au arătat dispuse să facă parte dintr-un nou acord european. România se numără printre ţările care şi-au dat avizul.

CITEŞTE ŞI

România se alătură statelor din zona euro şi semnează un nou tratat european

De ce Ungaria şi Marea Britanie nu vor să aibă nimic de-a face cu nou tratat european

Lovitură în plex pentru băncile europene. Trebuie să facă rost de 115 miliarde de euro

Ministrul german al Finanţelor: Trebuie să facm orice pentru salvarea euro


Marea Britanie şi Ungaria s-au opus modificării tratatelor europene existente, aşa că liderii europeni au decis încheierea unui nou tratat, din care să facă parte statele din zona euro şi, voluntar, şi state non-euro. România va adera la noul tratat.

"Am ajuns, după negocieri îndelungi la un rezultat bun", a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei, în această dimineaţă, după ce liderii UE au ajuns la un acord privind consolidarea disciplinei bugetare din ţările Uniunii monetare.

România doreşte să ia parte la procedul de luare a deciziilor în zona euro, întrucât acestea îi afectează pe cetăţenii săi, a declarat joi preşedintele Traian Băsescu, la Congresul popularilor europeni, care a avut loc Marsilia înainte de începerea Summitului de la Bruxelles. Economia română a avut de suferit din cauza indeciziei de pe plan european, a adăugat Băsescu.

"România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state. România ar vrea să participe la deciziile din zona euro, pentru că orice decizie sau orice lipsă de decizie afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din România. Soluţia pentru criză este să rămânem uniţi, să rămânem UE cu 27 de membri, şi nu UE cu 17 membri", a mai spus Băsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite