România, vulnerabilă din cauza deficitului de cont curent ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tările în curs de dezvoltare cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent, precum România, Bulgaria, Ungaria, Republica Slovacă sau Turcia, sunt vulnerabile în faţa riscurilor asociate

Tările în curs de dezvoltare cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent, precum România, Bulgaria, Ungaria, Republica Slovacă sau Turcia, sunt vulnerabile în faţa riscurilor asociate creşterii semnificative a creditelor atrase de sectorul privat.
Potrivit celui mai recent raport despre Stabilitatea Financiară Globală, întocmit de Fondul Monetar Internaţional (FMI), riscurile pot fi accentuate de apariţia unor factori negativi, cum ar fi o creştere a dobânzilor peste estimări, ceea ce ar duce la apariţia unor probleme de rambursare şi refinanţare a datoriilor.
Astfel, un studiu recent menţionat în raport arată că avansul puternic al creditelor neguvernamentale a contribuit la creşterea importurilor şi la majorarea deficitului de cont curent în statele emergente din Europa, între care şi România. Creşterea creditelor cu 1% din PIB determină avansul deficitului comercial cu 0,7% din PIB în România, explică analiştii instituţiei. Aceştia amintesc, totodată, că ponderea creditelor în valută era, la sfârşitul anului trecut, de aproximativ 44% din volumul total al creditului acordat gospodăriilor. FMI consideră această pondere ridicată atât în cazul României, cât şi al Bulgariei, Ungariei, Poloniei şi Rusiei.
FMI arată în acelaşi timp că majorarea rapidă a creditului pentru populaţie poate determina şi creşterea preţurilor activelor, ceea ce conduce la majorarea garanţiilor solicitate şi poate provoca anumite crize, dacă apar scăderi ale preţurilor supraevaluate ale proprietăţilor.
În România, ponderea creditului pentru gospodării în volumul total al împrumuturilor acordate sectorului privat se plasa, la sfârşitul anului 2005, aproape de 70%, peste nivelul mediu înregistrat în statele emergente, de 38,9%. În ceea ce priveşte împrumuturile pentru locuinţe, acestea reprezentau, la sfârşitul anului trecut, aproximativ 25% din creditul pentru populaţie, adică sub media de 27,9% a statelor în dezvoltare din Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite