Romania este o piata virgina, cei care nu au investit aici ar trebui sa o faca imediat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gilbert Wood, managerul firmei americane de avocatura Hall Dickler, a fost numit de curand in functia de presedinte al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), organizatie care reuneste 85 dintre

Gilbert Wood, managerul firmei americane de avocatura Hall Dickler, a fost numit de curand in functia de presedinte al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), organizatie care reuneste 85 dintre cele mai mari companii straine care au investit in Romania. Despre prioritatile CIS, mediul de afaceri, coruptia din Romania, Gilbert Wood vorbeste intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.
- Domnule Gilbert Wood, care sunt prioritatile imediate ale noii conduceri a CIS?
- Membrii nostri vin din economii mature si trebuie sa se inteleaga ca nu dorim sa obtinem decat un mediu de afaceri competitiv, si nu tratamente speciale. Ne luptam pentru acel mediu matur de afaceri pe care il presupune o economie capitalista. Intr-o piata libera, capitalista, piata ar trebui sa determine cine sunt invingatorii, si competitia nu trebuie sa fie intre guvern si sectorul privat sau intre investitiile straine si investitiile autohtone. Piata ar trebui sa fie complet deschisa oricarui participant. Din acest motiv, ne vom orienta in acest an spre cateva probleme pe care guvernul trebuie sa le rezolve pentru a crea acest mediu competitiv si pentru a avea o economie de piata functionala. O alta prioritate a CIS este infiintarea de filiale ale firmelor straine in Romania. Credem ca nu trebuie sa ne mai concentram doar pe Bucuresti, ci sa ne orientam si catre alte regiuni care au crescut ca importanta.
- Care ar fi schimbarile pe care guvernul ar trebui sa le faca pentru a crea un mediu de afaceri competitiv?
- Este evident ca cele 85 de companii straine pe care le reprezentam au sute de probleme, dar nu ne putem focaliza pe toate. Asadar, le-am ales pe cele mai importante: flexibilitatea fortei de munca, aplicarea legii si sistemul fiscal. Ne-am lovit de multe dificultati in ce priveste Codul Muncii, pentru ca acest an este an electoral si nimeni nu vrea sa-l modifice. Modificarile pe care le propunem sunt bune si pentru angajat, si pentru managementul societatii, numai ca nimeni nu vede logica argumentelor noastre. In ce priveste aplicarea legii si asigurarea unui mediu echitabil, credem ca s-a facut un mare progres. Guvernul din Romania a inceput in sfarsit sa recunoasca faptul ca rezolvarea acestei probleme este foarte importanta si mai ales a inteles ca scutirea anumitor companii de la plata taxelor si impozitelor nu mai este posibila. In ce priveste sistemul fiscal, discutiile nu se vor sfarsi niciodata, dar in acest an avem Codul Fiscal, care este un pas inainte, nu este perfect, dar este mai bun decat ce era pana in acest an. Inca se mai pot crea situatii neplacute intre platitorii de taxe si colectorii de taxe. Aceste situatii apar pentru ca legile sunt interpretabile. Trebuie sa fie o chestiune simpla: ai platit sau nu? Ai platit, bine, nu ai platit, plateste. Atat.
- Care este opinia dumneavoastra despre mediul de afaceri din Romania?
- Am lucruri bune si lucruri rele de spus despre mediul de afaceri de aici. Romania a pierdut multe oportunitati pentru ca i-a luat prea mult timp sa ajunga unde este acum. Directia este buna, regulile merg bine, dar totul merge mult prea incet. Suntem insa optimisti ca aderarea la Uniunea Europeana va accelera lucrurile deoarece firmele romanesti trebuie sa fie sigure ca produsele si serviciile lor sunt competitive cu ceea ce ofera concurentii de pe alte piete. Nu cred ca oamenii se vor schimba pana cand nu trebuie sa se schimbe. Atunci cand firmele romanesti vor vedea ca firmele competitoare din UE vin aici si le "fura" cotele de piata pentru ca au un management mai bun, produse si servicii mai bune si mai ieftine, atunci cu siguranta oamenii se vor schimba. Singurii care ar avea beneficii daca Romania nu intra in UE sunt coruptii.
- Este Romania o tara unde se poate investi cu succes?
- Cred ca, pana acum cativa ani, investitiile in Romania nu erau o foarte buna oportunitate, din motive politice, economice si geografice. Acum insa, sistemul de comunicatii este bine pus la punct, dar sunt necesare investitii de miliarde de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii de transport pentru a usura accesul firmelor din Vest. Si din problemele politice au mai fost rezolvate, iar problemele economice sunt pe cale de a fi rezolvate. Investitiile straine directe de 1,6 miliarde de euro reprezinta cel mai scazut nivel din regiune. Unii folosesc aceasta cifra pentru a arata cat de rau stau lucrurile, dar nu este chiar asa. Romania este o piata virgina, unde exista o multitudine de oportunitati, iar cei care nu au investit aici ar trebui sa o faca imediat.
- Ce parere aveti despre coruptia din Romania?
- Coruptia este un lucru foarte grav pentru Romania. Reputatia Romaniei de tara corupta determina investitorii straini sa nu investeasca aici. CIS a inteles deja circumstantele si impactul publicitatii ca mediul de afaceri din Romania este corupt. Am avut discutii cu institutii internationale, respectiv Transperancy International, BERD sau alte ONG-uri. Presiunile externe si interne legate de coruptie ar trebui sa fie un semnal pentru guvern ca trebuie sa ia masuri pentru a reduce acest fenomen. Nu spune nimeni ca trebuie eliminata complet, dar trebuie redusa la un nivel la care sa nu fie un impediment pentru a atrage mai multe investitii straine.
- Puteti sa enumerati trei motive pentru care investitorii ar trebui sa investeasca in Romania si trei pentru care nu ar trebui sa faca acest lucru?
- Partea cea mai usoara este de ce este bine sa investesti in Romania. Romanii sunt foarte bine educati, calificati si relativ ieftini, piata este mare - 22 milioane de locuitori -, are o pozitie geografica buna cu posibilitatea de transport catre Europa si Asia Centrala. Apoi, guvernul se straduieste de multi ani pentru a crea un mediu de afaceri propice, ceea ce se vede in cresterea economica, scaderea inflatiei si stabilitatea politica. Un alt motiv ar fi ca firmele straine trebuie sa investeasca in Romania din motive de concurenta. Daca nu vin ei, ar putea veni competitorii lor si astfel ar pierde o piata de 22 de milioane de consumatori.
De ce nu ar trebui sa vina? Romania nu este singura in lume. Sunt tari care ofera conditii mai bune. In alte tari, piata este mai matura, mediul de afaceri este mai stabil, comunicatiile sunt mai bune, transportul este mai bun, regimul fiscal este mai bine inteles si stabil, legislatia este stabila, judecatorii sunt mai educati in ce priveste disputele comerciale si iau decizii cinstite.
Romania nu poate sa spuna doar "veniti, avem usa deschisa", trebuie sa spuna "usa noastra va este deschisa si trebuie sa investiti aici pentru ca aveti aceleasi avantaje ca in Cehia, Ungaria, Polonia sau chiar Bulgaria". Romania are o anumita reputatie, care nu se poate schimba atat de repede si trebuie sa gaseasca un model care sa fie adaptat la situatia de aici pentru a avea succes. Cred ca guvernul ar trebui sa angajeze un consilier international, pentru care insa trebuie sa plateasca bani buni, care sa intocmeasca o strategie si sa lanseze un mesaj. Dupa aceea, oricine vede o harta sa fie in stare sa arate unde este Romania si ce reprezinta ea.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite