România urcă în topul mondial al competitivităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performanţa economică a determinat avansul în clasament, iar costurile electricităţii şi inflaţia ne-au tras ratingul în jos Unul dintre cei mai importanţi indicatori după care este

Performanţa economică a determinat avansul în clasament, iar costurile electricităţii şi inflaţia ne-au tras ratingul în jos

Unul dintre cei mai importanţi indicatori după care este evaluată o ţară - competitivitatea - începe să arate din ce în ce mai bine şi pentru România. În 2007, am cucerit cinci locuri în clasamentul mondial de profil, ajungând pe poziţia 44.

România se află, totuşi, în urma unor state precum Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Slovacia, potrivit Centrului pentru Competitivitate Mondială al Institutului pentru Managementul Dezvoltării (IMD) din Elveţia. Punctajul obţinut anul trecut de România a fost de 47,2 puncte, se arată într-un raport al IMD, dat ieri publicităţii de Institutul Irecson, partener pentru România al instituţiei elveţiene.

În ultimii ani, România a înregistrat o serie de scăderi repetate, de pe locul 43 în 2003, pe locul 45 în 2006, locul 46 în 2005 şi locul 49 în 2006.

În analiza competitivităţii, pentru fiecare dintre cele 55 de state incluse în raport au fost luaţi în calcul factori de performanţă şi eficienţă economică, de eficienţă guvernamentală şi infrastructură.

Anul trecut, cel mai important avans pentru România a fost înregistrat la capitolul performanţă economică, unde a fost consemnat un salt de şase locuri, până pe poziţia 35. România a urcat o poziţie, pe locul 45, în ceea ce priveşte eficienţa guvernamentală, în timp ce la capitolul eficienţa în afaceri, statul s-a menţinut pe locul 50.

Notă proastă pentru exodul forţei de muncă

Efect pozitiv asupra poziţiei actuale a României în clasamentul global au avut, printre alţii, indicatorii de creştere economică, indicele costului vieţii, exportul de servicii, rata impozitului pe profit a întreprinderilor, datoria publică totală, numărul de zile necesar pentru înfiinţarea unei firme, precum şi indicatori rezultaţi din ancheta de opinie care atestă creşterea calităţii vieţii.

Între factorii care au limitat numărul de locuri urcate de România în clasament se numără: investiţiile rezidenţilor în străinătate, costul electricităţii pentru clienţii industriali, balanţa contului curent, încasările din turism, inflaţia, exportul de bunuri, nivelul scăzut al cheltuielilor cu cercetarea, riscul instabilităţii politice şi exodul de forţă de muncă.

Pe primul loc, la nivel mondial, se regăsesc SUA, Singapore şi Hong Kong. Dintre statele membre ale UE, cel mai bun punctaj, de 92,2 puncte, a fost obţinut de Luxemburg.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite