România va avea trotuare ca în Occident în 15 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ritmul actual de lucru, trotuarele şi parcările publice din România vor fi amenajate corespunzător şi se vor ridica la standarde occidentale abia în următorii 15 de ani, potrivit reprezentanţiilor Symmetrica, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate.

Dacă în ţările vestice pavelele sunt folosite de mai mult de 50 de ani, în România acestea sunt utilizate de circa 10 ani. Acest lucru se poate vedea nu doar în cazul construcţiilor rezidenţiale, ci şi în cazul celor publice, acestea fiind amenajate cu materiale inadecvate ce dau o durată de viaţă scăzută întregii lucrări.

„Este evident pentru oricine că starea trotuarelor din România este deplorabilă, fiind necesară corectarea acestei situaţii. Însă, suntem de părere că abia facem primii paşi în reabilitarea acceselor pietonale şi a parcărilor publice din oraşe, în timp ce în mediul rural situaţia este critică", a declarat Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.

Potrivit estimărilor Symmetrica, în acest moment, doar 20% dintre suprafeţele pietonale şi parcările publice din mediul urban au fost reabilitate folosindu-se materiale adecvate precum pavele.

În mediul rural, procentul trotuarelor amenajate corespunzător este de doar 5%.

„Cu toate că decalajul faţă de ţările vestice este foarte greu de recuperat, în funcţie de fondurile care vor fi alocate de către autorităţi, vom vedea treptat progrese. Chiar şi aşa, dacă ţinem cont de ritmul actual al lucrărilor de reabilitare, pentru a intra într-o stare de normalitate vor mai trece cel puţin 15 de ani", a mai spus Sebastian Bobu.

În acest moment circa 20% din vânzările de pavele înregistrate pe piaţa locală sunt direcţionate către proiecte private de tip industrial / comercial, în timp ce 10% se îndreaptă către proiecte rezidenţiale sau consumatori finali.

„70% din vânzările de pavele înregistrate pe plan local se îndreaptă în acest moment către lucrări de reabilitare a acceselor pietonale şi a parcărilor publice", a mai spus reprezentantul Symmetrica.

Astfel, lucrările publice vor absorbi în acest an un volum total de 9,1 milioane de metri pătraţi de pavele, în valoare de aproximativ 51,5 milioane de euro.

În ceea ce priveşte principalele criterii ce stau la baza alegerii pavelelor pentru proiectele industriale / comerciale şi publice, Sebastian Bobu a subliniat că preţul pe metrul pătrat este cel mai important, urmat de o garanţie cât mai mare a produsului respectiv.

În cazul proiectelor rezidenţiale, costul nu este la fel de important precum forma şi culoarea pavelor, fiind luată în calcul mai ales integrarea din punct de vedere estetic al pavajului în ambientul curţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite