România trebuie să vină cu opt miliarde de euro la bugetul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursul acestei săptămâni, a fost ratificat Acordul politic privind Noua Perspectivă Financiară 2007-2013 a Uniunii Europene. Acordul, încheiat între Parlamentul UE, Consiliul UE şi Comisia

În cursul acestei săptămâni, a fost ratificat Acordul politic privind Noua Perspectivă Financiară 2007-2013 a Uniunii Europene. Acordul, încheiat între Parlamentul UE, Consiliul UE şi Comisia Europeană, prevede alocarea pentru România, în perioada 2007-2013, a unor fonduri nerambursabile în valoare de peste 30 miliarde de euro.
În acelaşi timp, contribuţia României la bugetul Uniunii Europene va fi de 8,1 miliarde de euro între 2007 şi 2013. Potrivit lui Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrării Europene, contribuţia pentru primii trei ani a fost subiect de negociere şi a fost stabilită la 800 milioane de euro în 2007 şi 2,5 miliarde în primii trei ani.
Ulterior, corelat şi cu creşterea PIB-ului, România va plăti anual la bugetul comunitar 1,07% din PIB, conform înţelegerii la care s-a ajuns în decembrie 2005 între şefii de stat ai UE. Pe lângă contribuţia la bugetul comunitar, vor mai fi plătite contribuţii la Banca Centrală Europeană şi BEI.
Suplimentările de fonduri pentru diversele programe comunitare, prevăzute în Acordul politic menţionat, sunt evidenţiate în tabelul alăturat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite