În România, un tractor ară de cinci ori mai mult ca în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12 ha. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că peste 70% din tractoare şi 78% din combine sunt cu durata de amortizare depăşită şi pot merge direct la casare, avem clare atât dimensiunea

12 ha. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că peste 70% din tractoare şi 78% din combine sunt cu durata de amortizare depăşită şi pot merge direct la casare, avem clare atât dimensiunea imensă a pieţei maşinilor agricole în România, dar şi a necesarului de finanţare din domeniu.
Dacă privim statisticile comparativ cu cele din 1989, numărul utilajelor agricole a crescut. Avem astăzi, conform statisticilor, 174.000 de tractoare şi 24.000 de combine, cu 15-20% mai mult faţă de numărul de utilaje agricole din 1989. Explicaţia e că înainte de "89 se exploatau suprafeţe mari, care s-au dispersat ulterior. Dar dacă atunci toate erau înlocuite rapid la expirarea perioadei de amortizare, acum ies pe câmp maşini agricole cu până la 16- 20 de ani vechime în câmpul muncii. Durata de funcţionare s-a dublat, de la 8 la 16 şi chiar 20 de ani.
Campania agricolă, o noţiune necunoscută în UE
Agricultura românească încă lucrează în campanii, noţiune necunoscută în agricultura europeană, explică Dorin Zaharescu, director la Direcţia strategii, programe şi sprijinirea investiţiilor din ministerul agriculturii. Un număr suficient de utilaje îţi permite să faci recoltarea grâului în perioada optimă pentru fiecare parcelă, la gradul de umiditate cerut de standarde şi asigură calitatea superioară a recoltei. Pe de altă parte, specialiştii în maşini agricole au dispărut odată cu mare parte din staţiunile de mecanizare. O parte din fostele Agromecuri fac acum activităţi de arendă, unele chiar şi service. Învăţământul de profil a dispărut, toată lumea se califică la locul de muncă.
În Moldova, tractoarele ară dublu
Diferenţe între înzestrarea cu maşini agricole sunt şi între diferitele zone ale ţării. Excluzând Bărăganul, unde sunt suprafeţe mari cultivate centralizat, astfel că revin 92 ha /tractor, cel mai prost utilată este Moldova, unde un tractor ară o suprafaţă dublă comparativ cu Transilvania şi Banat.
Dacă în Moldova revin 77 ha teren arabil pe tractor, în Muntenia şi Oltenia - 60 ha pe tractor, în zona Ardealului este un tractor la 30-40 ha teren arabil. Dacă face şi transport şi deserveşte o suprafaţă de 30-50 ha, un tractor de 45 CP poate fi amortizat în 3-5 ani, consideră specialiştii.
Necesarul pieţei, 370.000 de tractoare
Pentru a ajunge la un grad de încărcare de 20-25 ha anual pe tractor, România ar avea nevoie de 370.000 de tractoare, arată calculele specialiştilor din Ministerul Agriculturii. Acestea includ şi înlocuirea treptată a parcului existent, cu o rată de 10% pe an. Dacă ţinem cont că un tractor de 45 cai putere costă circa 11.500 de euro, iar cu setul complet de maşini agricole asociate costurile ajung la 24.000 de euro, ajungem la o piaţă de sute de miliarde de euro pentru următorii ani. Acum, din cele 174.000 tractoare, 5.000 sunt din import, iar din cele 24.000 de combine, 8.000 sunt din import. Peste 80% din importuri sunt însă utilaje second-hand.
România are peste 9 milioane ha de teren agricol şi 4 milioane de parcele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite