România, "tigrul" Estului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut (PIB) realizat în primul trimestru din acest an a crescut cu 8,2% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă din anul trecut. Această dinamică - nemaiîntâlnită

Produsul Intern Brut (PIB) realizat în primul trimestru din acest an a crescut cu 8,2% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă din anul trecut.

Această dinamică - nemaiîntâlnită în România după 1990 - ne plasează pe primele locuri în Uniunea Europeană şi chiar pe prima poziţie în regiunea estică. Valoarea nominală realizată în primul trimestru a fost de 86,74 de miliarde de lei, adică echivalentul a aproximativ 23,5 miliarde de euro.

Creşterea economică de peste 8% din primul trimestru este net superioară ţărilor din regiune

După creşterea economică din 2006, care a transformat România în "tigrul Balcanilor", a venit primul trimestru din 2008 când am urcat din nou în topul regional.

Datele anunţate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică arată că, în primul trimestru din acest an, Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.

Valoarea nominală realizată a fost de 86,74 miliarde lei, adică echivalentul a aproximativ 23,5 miliarde de euro. Această dinamică - despre care putem spune că nu a mai fost întâlnită în România după 1990 - ne plasează pe primele locuri în Uniunea Europeană şi chiar pe prima poziţie în regiunea estică.

Un plus de peste 8% a mai fost raportat, până în prezent, doar de Slovacia (+8,7%), iar din rândul celorlalte ţări abia se desprind câteva cu peste 5%. Este vorba despre Cehia (+5,4%) şi Lituania (+6,2%), după cum reiese din datele publicate de Biroul European de Statistică - Eurostat.

Leul, printre primii beneficiari

Cum era de aşteptat, creşterea de peste 8% i-a luat prin surprindere pe toţi cei ce stau zilnic cu ochii pe cifrele economiei, iar leul s-a apreciat semnificativ la scurt timp după anunţarea datelor. Moneda noastră naţională a ajuns până la pragul de 3,60 lei/euro, după o perioadă în care evoluase la peste 3,65 lei/euro.

Analiştii financiari chestionaţi, ieri, de agenţiile de presă spun că vestea creşterii economice din România va fi percepută pozitiv de investitorii străini, dar atrage şi atenţia că nu este cazul unui optimism exagerat.

"Economia României are un potenţial enorm, deşi efectul de bază este consistent. Nu trebuie să ne îmbătăm însă cu apă rece. Primul trimestru are cea mai mică pondere în formarea PIB, iar efectul de bază se va disipa şi avem nevoie de investiţii pentru ca această creştere să fie sustenabilă", a spus Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române.

Evoluţia detaliată pe sectoare a PIB va fi prezentată într-o conferinţă de presă, joi, de Institutul Naţional de Statistică.

Campioni şi la atractivitate

Tot ieri, agenţia Reuters a dat publicităţii un studiu potrivit căruia România ocupă poziţia a doua în Europa Centrală şi de Est în privinţa atractivităţii mediului de afaceri, în urma Rusiei. Sondajul Reuters, realizat în colaborare cu banca austriacă Oesterreichische Kontrollbank, relevă că optimismul din regiune a înregistrat un declin în această primăvară.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite