România are sute de taxe fiscale şi legi parafiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inventarul fiscalităţii arată că avem 115 categorii de impozite şi 278 de legi pentru încasarea dărilor Aproape toate categoriile de activităţi sunt însoţite de impozite şi de taxe

Inventarul fiscalităţii arată că avem 115 categorii de impozite şi 278 de legi pentru încasarea dărilor

Aproape toate categoriile de activităţi sunt însoţite de impozite şi de taxe fiscale sau parafiscale. Ministerul Finanţelor le-a devoalat, ieri, pe cele mai importante dintre ele.

Autorităţile centrale încasează un număr de 115 taxe şi categorii de taxe parafiscale, în funcţie de serviciul oferit, reiese din Registrul taxelor şi tarifelor fiscale şi nefiscale din România, lansat ieri de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). Registrul taxelor parafiscale va fi completat în perioada următoare cu taxele aplicate de regiile autonome şi de autorităţile publice locale.

Pentru clasificarea taxelor parafiscale, MEF a stabilit trei criterii, respectiv încasările trebuie să se constituie venit la bugetul de stat sau venit propriu al ordonatorului principal de credit, să fie prelevate prin exerciţiul unor atribuţii exclusive ale administraţiei publice şi să fie rezultatul unor legi, unor hotărâri de guvern sau unor ordine ale miniştrilor.

Avem aproape 300 de legi fiscale

La ultimul "recensământ" al parafiscalităţii, întocmit de Banca Mondială în februarie, România figura cu 385 de legi referitoare la taxe şi la impozite, dar între timp MEF a reuşit să abroge 107 dintre acestea, reducând astfel la 278 numărul legilor parafiscale.

Ministrul economiei şi finanţelor Varujan Vosganian a precizat ieri că printre taxele excluse din Registrul fiscal se numără veniturile din chirii, caietele de sarcini de la licitaţii, dar şi taxele de doctorat, care sunt colectate atât de universităţi de stat, cât şi de cele private.

Printre cele 278 de aşa-zise "taxe parafiscale" încă în vigoare în februarie se numărau biletele de metrou, biletele de intrare la Palatul Brukenthal sau la Muzeul Ţăranului Român, taxele privind eliberarea de documente pentru stagiile efectuate în străinătate, taxe privind evaluarea şi acreditarea instituţiilor de învăţământ particular, taxe pentru eliberarea documentelor privind conformarea ca medic şi farmacist, contribuţia pentru înscrierea copiilor la grădiniţă, taxe pentru licenţa nepromovată şi tarife pentru expertizarea diamantelor introduse în ţară.

Registru cu 16 domenii taxabile

În ceea ce priveşte subcategoriile de taxe, Vosganian a dat exemplu taxa de analiză de mediu, unde există 137 de tarife diferite în funcţie de serviciile solicitate.

Taxele prevăzute în Registru sunt organizate în 16 domenii parafiscale, după excluderea celor care ţin atât de domeniul public, cât şi de cel privat.

Registrul va cuprinde, în plus, impozitele şi taxele administraţiilor, agenţiilor guvernamentale - precum cele de reglementare în sectorul energiei sau în domeniul nuclear - şi autorităţilor care nu sunt în subordinea Guvernului - Banca Naţională a României, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare sau primăriile localităţilor.

Am reuşit să abrogăm 107 dintre legile referitoare la taxe şi impozite, reducând astfel la 278 numărul
total al legilor parafiscale. Pentru clasificarea lor există trei criterii.
Varujan Vosganian, minstrul economiei şi finanţelor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite