România, somată pentru taxarea inegală a dividendelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avertisment similar au primit, din partea CE, Bulgaria, Spania şi Portugalia Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de somare cu privire la dezavantajarea acţionarilor străini,

Un avertisment similar au primit, din partea CE, Bulgaria, Spania şi Portugalia

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de somare cu privire la dezavantajarea acţionarilor străini, în raport cu cei autohtoni, în privinţa impozitării dividendelor. Autorităţile de la Bucureşti au două luni la dispoziţie pentru a rezolva această problemă.

"Scrisoarea se referă la impozitarea dividendelor plătite către societăţi cu reşedinţa în alte state UE sau în ţări SEE/AELS (n.r. - Spaţiul Economic European/Asociaţia Europeană a Liberului Schimb). Dividendele acţionarilor interni care deţin sub 15% din acţiuni se taxează la sursă cu un impozit final de 10%. Acelaşi impozit se ridică însă la 16%, dacă acţionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru acţionarii din ţări cu care România are acorduri fiscale bilaterale", se explică într-un comunicat al Comisiei Europene.

Pentru acţionarii care deţin cel puţin 15% din acţiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. România percepe, în schimb, 10% impozit final reţinut la sursă, în cazul în care societăţile care încasează dividendele au sediul în Norvegia, şi 16%, dacă dividendele revin unor societăţi din alte state din SEE sau AELS, mai precizează CE.

Ţara noastră nu este singura aflată în această situaţie, un avertisment similar fiind îndreptat şi către Bulgaria, Spania sau Portugalia. Spania şi Portugalia au primit recent avize motivate, reprezentând cea de-a doua etapă a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar, cu privire la normele pe baza cărora aceste ţări impozitează dividendele plătite fondurilor de pensii străine mai mult decât pe cele plătite fondurilor autohtone.

Răspunsul Bucureştiului, aşteptat în două luni

"Cele patru state membre au fost solicitate să răspundă în termen de două luni. În acelaşi timp, CE a închis acţiunea împotriva Luxemburgului în privinţa impozitelor mai mari pe dividendele plătite societăţilor din alte ţări, întrucât Marele Ducat a eliminat această măsură discriminatorie", se spune în comunicat.
Laszlo Kovacs, comisarul european responsabil cu impozitarea, a salutat decizia Luxemburgului de modificare a normelor de impozitare în ceea ce priveşte dividendele plătite în afară.

"Am încredere că, până la urmă, toate statele membre care mai au astfel de norme discriminatorii îşi vor modifica şi ele legislaţia în consecinţă", a spus Kovacs. Problema impozitării dividendelor se află în atenţia Ministerului Economiei şi Finanţelor, a dat asigurări Varujan Vosganian. "O s-o rezolvăm", a spus oficialul român.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite