România e mai sigură decât Bulgaria pentru că ştie să se împrumute rezonabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a reuşit să devanseze pentru prima dată Bulgaria, al cărei rating a rămas acelaşi ca şi în 2005, după ce anul trecut se afla în uşor dezavantaj faţă de statul vecin, a anunţat

România a reuşit să devanseze pentru prima dată Bulgaria, al cărei rating a rămas acelaşi ca şi în 2005, după ce anul trecut se afla în uşor dezavantaj faţă de statul vecin, a anunţat directorul agenţiei Coface Romania. Între punctele tari care i-au determinat pe analiştii Coface să îmbunătăţească ratingul nostru s-au remarcat "gradul de îndatorare rezonabil, costurile mai reduse, dimensiunile apreciabile ale pieţei şi capacitatea de a atrage investiţii străine". Pe o scală de la "A1" la "D", România a reuşit să acceadă clasa de ratiguri A, după ce în ultimii ani a stagnat în clasa B. Semnificaţiile fiecărei trepte sunt evidenţiate în tabelul de mai jos.
Disensiunile din Alianţa DA, factor de risc
Rata ridicată a inflaţiei, cererea mare de mărfuri din import, scăderea ritmului de creştere economică, dar mai ales deficitul de cont curent sunt riscurile pe care analiştii Coface le-au enumerat ca fiind cele cărora trebuie să le acordăm o atenţie specială. Alţi factori de risc: "disensiunile din Alianţa DA şi evoluţia lentă a procesului de combatere a corupţiei". Cristian Ionescu a enumerat şi câteva puncte slabe care trag în jos ratingul ţării noastre. Între acestea se numără deficienţele în disciplina fiscală, dezechilibrele macroeconomice şi o capacitate redusă de a suporta eforturile reformei.
Metodologia Coface presupune stabilirea ratingului de ţară pe baza a şapte tipuri de indicatori, şi anume vulnerabilitatea dezvoltării ţării, instabilitatea politică şi instituţională, fragilitatea sistemului bancar, lichidităţile externe, gradul de îndatorare externă, vulnerabilitatea economiei faţă de capitalul străin şi comportamentul de plată al companiilor.
Ca domenii de activitate, scara ratingurilor cuprinse între cele mai riscante (categoria "D") şi cele mai sigure (categoria "A1") este evidenţiată în graficul alăturat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite