România riscă să fie doar o ţară de tranzit pentru Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romgaz trebuie să reuşească să încheie un contract de achiziţie a gazelor naturale cu producătorii de la Marea Caspică Conducta Nabucco nu ne va asigura decât bani din tranzitul

Romgaz trebuie să reuşească să încheie un contract de achiziţie a gazelor naturale cu producătorii de la Marea Caspică

Conducta Nabucco nu ne va asigura decât bani din tranzitul gazelor caspice către vestul Europei, nu şi accesul la aceste resurse, dacă nu vom reuşi să ne găsim un furnizor.

Construcţia Nabucco este unul dintre obiectivele strategice ale României, pentru a ne asigura o alternativă la importul de gaze naturale ruseşti. Gazoductul va conecta piaţa europeană la resursele de gaz de la Marea Caspică şi Orientul Mijlociu, însă ţările tranzitate vor trebui să îşi negocieze singure achiziţia cantităţilor de gaze necesare, dacă vor să beneficieze de aceste resurse.

Din partea României, cea care va trebui să se ocupe de negocierea contractelor, este compania Romgaz, potrivit directorului de proiectare în cadrul Transgaz, Vlad Pavlovschi. "Trebuie să te duci să baţi la porţile producătorilor, iar pentru aceasta e nevoie şi de sprijin politic. (...) Dacă Romgaz nu se mişcă repede, riscăm să pierdem această oportunitate şi să fim doar o ţară de tranzit", a declarat, ieri, oficialul Transgaz.

Reprezentanţii Romgaz spun că au avut deja discuţii directe cu oficiali ai companiilor Azerigaz şi Turkmengaz. "Răspunsul lor a fost că vor putea discuta despre contracte de livrări când va exista conducta, pentru că nu se pot angaja acum să furnizeze gaze", a declarat, pentru "Adevărul", Lucian Stancu, director general adjunct al Romgaz.

Rusia este un potenţial furnizor

El a adăugat că nicio companie implicată în construcţia Nabucco nu are asigurate cantităţile de gaze necesare şi timp de trei-patru ani până la punerea în funcţiune a conductei, estimată pentru 2013, fiecare va putea să îşi negocieze contractele de achiziţie.

Şeful Diviziei de Proiecte pentru Conducte Internaţionale din cadrul OMV Gas International, Johann Gallistl, a declarat ieri că oficiali ai Comisiei Europene au purtat deja discuţii cu ţări precum Irak, Iran, Egipt, Kazahstan, pentru ca acestea să devină furnizori de gaze pentru Europa prin Nabucco.

"Gazul rusesc nu este o necesitate pentru Nabucco, dar ar putea fi o opţiune", a menţionat reprezentantul OMV. Jumătate din capacitatea de transport a gazelor prin Nabucco va fi împărţită egal celor şase firme partenere din consorţiul de proiect, respectiv OMV (Austria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), RWE (Germania), Botaş (Turcia) şi MOL (Ungaria), iar restul va fi alocat prin licitaţie către părţi terţe.

Petrom, exportator prin conducta Arad-Szeged

Până la conectarea la resursele caspice prin conducta Nabucco, România ar putea să reuşească finalizarea conductei Arad-Szeged, termenul estimat fiind la 1 ianuarie 2010.

Conducta va lega reţelele de gaze ale României şi Ungariei şi implicit va conecta România la reţeaua de tranzit a Europei Centrale. Potrivit Transgaz, 11 companii şi-au manifestat interesul pentru importuri de gaze prin această reţea în România, printre care E.ON şi Distrigaz Sud. Compania Petrom s-a arătat interesată de exporturi, potrivit unor surse din piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite