România riscă să piardă sute de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

au obţinut finanţări nerambursabile prin programele PHARE 2004 şi 2005 (aproximativ 800 milioane de euro). Mai mult decât atât, Vlădescu trage un semnal de alarmă afirmând că un "scenariu

au obţinut finanţări nerambursabile prin programele PHARE 2004 şi 2005 (aproximativ 800 milioane de euro). Mai mult decât atât, Vlădescu trage un semnal de alarmă afirmând că un "scenariu pesimist imaginat de Comisia Europeană prevede că, în situaţia în care condiţiile scadente la 30 iunie nu vor fi îndeplinite nici până în luna septembrie 2006, partea din alocarea PHARE 2005 referitoare la proiectele mari de investiţii în infrastructură din cadrul componentei de Coeziune economică şi socială (peste 100 milioane de euro) va fi anulată, iar acordul de finanţare pentru alocarea PHARE 2006 va fi amânat. Încă din februarie, ministrul finanţelor a sesizat în scris şi conducerile instituţiilor beneficiare de asemenea fonduri pentru a le informa asupra riscului de neîndeplinire a condiţiilor puse de Comisia Europeană. Pe 28 aprilie, Vlădescu s-a întâlnit cu responsabilii proiectelor PHARE şi a constatat că aceştia "nu s-au mobilizat corespunzător pentru elaborarea şi transmiterea spre aprobare" a documentelor, fază premergătoare deschiderii licitaţiilor de preluare a execuţiilor.
Ministrul integrării, Anca Boagiu, a recunoscut, într-o scrisoare trimisă parlamentului, că la 15 decembrie 2005 s-au pierdut 266 milioane de euro, date de UE pentru un program privind dezvoltarea resurselor umane (reintegrare şomeri şi perfecţionare angajaţi), din cauza faptului că a fost depăşit termenul-limită de depunere a proiectelor. Aşa se întâmplă în toate domeniile, fie că este vorba de infrastructură, agricultură, dezvoltare rurală, industrie, mediu etc. Incapacitatea guvernanţilor de a coordona dezvoltarea unor proiecte compatibile cu cerinţele UE păgubeşte România de sute de milioane de euro şi întârzie intrarea ţării noastre în rândul lumii civilizate, nu pe hărtie, ci în mod concret.

"La 30 aprilie 2006, cerinţele sistemului de banchmarking nu au fost îndeplinite. Mai mult, estimările pentru perioada aprilie-iunie indică faptul că nici condiţiile scadente la 30 iunie nu vor fi în totalitate îndeplinite. Numai în condiţiile în care toate instituţiile vor înţelege să se mobilizeze corespunzător şi să-şi asume gestionarea proiectelor pentru care au obţinut finanţare nerambursabilă, se vor putea respecta termenele stabilite, iar Comisia Europeană va permite utilizarea integrală a bugetelor alocate prin programele PHARE 2005 şi 2006."
Sebastian Vlădescu

"Nu este o chestiune care trebuie să fie percepută ca o acţiune politică a unui partid sau al altuia. Acţiunea acestui guvern trebuie să fie obligatoriu continuată dincolo de ciclul electoral. Bugetul Uniunii Europene este gândit pentru perioada 2007-2013. Suntem şi noi în porţie cu o sumă foarte consistentă şi de aceea ne pune problema capacităţii de absorbţie. Este vorba de 29 miliarde de euro. Aceşti bani nu vor fi destinaţi pentru salarii şi pensii, ci pentru dezvoltarea proiectelor importante în planurile economic, infrastructurii, educaţiei, sănătăţii şi în plan social."
Călin Popescu Tăriceanu

ISPA pare să se împotmolească la licitarea proiectelor
* 2,039 miliarde de euro, bani europeni pentru investiţii în intrastructura de mediu şi transporturi în 2000-2006
* la 31 martie 2006, rata de angajare era de 95,9%
* până în prezent s-au cheltuit peste 350 milioane de euro, ceea ce înseamnă o rată de absorbţie de sub 20%
* începând cu 2007, asistenţa financiară prin ISPA va fi înlocuită de fondurile de coeziune, iar sumele vor fi de 7-8 ori mai mari
* 60 de memorandumuri de finanţare, semnate pentru 1,995 miliarde de euro
* 138 de contracte semnate, în valoare de 1,019 miliarde de euro
* un prim proiect ISPA a fost finalizat de-abia în această primăvară, la Iaşi

SAPARD: 600 milioane de euro de angajat până la sfârşitul lui 2006
* 1,072 miliarde de euro, bani europeni pentru investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală
* se contractează până la 31 decembrie 2008, se fac plăţi până la 31 decembrie 2009
* în perioada 2000-2005 au fost semnate acorduri de finanţare în valoare de 900 milioane de euro, din care două treimi, angajate
* au rămas de angajat 600 milioane de euro până la sfârşitul anului în curs (300 milioane de euro neangajaţi din anii trecuţi, plus 300 milioane disponibile pentru 2006)
* au fost reziliate contracte în valoare de 23 milioane de euro, în principal pentru depăşirea termenelor
* la SAPARD, angajarea sumelor variază funcţie de domeniu - rată mare de angajare la infrastructură şi turism rural; inundaţiile au oferit guvernului posibilitatea de a cere Comisiei Europene realocarea fondurilor de la măsuri mai puţin populare la infrastructură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite