România, printre „greii“ lumii în aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 103,7 tone de aur din rezervele Băncii Naţionale a României plasează ţara noastră pe locul 31 în topul celor mai mari deţinători ai metalului preţios la nivel mondial. Aprecierea semnificativă a aurului din ultima jumătate de an a sporit valoarea rezervelor României cu aproape 25%, până la 2,72 miliarde de euro.

România ocupă poziţia 31 într-un top al celor mai mari 50 de deţinători de aur la nivel mondial, fiind subclasată de Grecia, arată un raport al Consiliului Mondial­ al Aurului, transmite Reuters. Cele 103,7 tone de aur din rezervele Băncii Naţionale a României reprezintă însă doar 0,34% dintr-un total de 30.190,1 tone la nivel mondial.

Mai citeşte şi:

FMI: Statele cu deficite mari trebuie să pregătească populaţia pentru austeritate

Cantitatea de metal preţios deţinută de România este neschimbată din octombrie 2007, când aceasta a scăzut cu o tonă, pe fondul redefinirii rezervei, care, în conformitate cu prevederile internaţionale, trebuie să includă numai aur standard.

Pe primul loc în Europa Centrală şi de Est

Deşi la câteva zeci de locuri distanţă faţă de prima poziţie a clasamentului mondial, România se află în frunte în Europa Centrală şi de Est. Ţara noastră este imediat urmată de Polonia (pe locul 32 cu 102,9 tone de aur) şi de Slovacia (pe locul 48 cu 31,8 tone), acestea fiind, de altfel, singurele ţări din regiune incluse în clasament.

Cei mai mari deţinători de aur din lume sunt Statele Unite ale Americii, cu 8.133,5 tone (26,9% din totalul rezervelor oficiale la nivel mondial), urmate de Germania (3.406,8 tone) şi Fondul Monetar Internaţional (3.005,3 tone).

Rezerva, mai valoroasă

În primele zece poziţii se mai află Italia, Franţa, China, Elveţia, Japonia, Rusia şi Olanda. India se află pe locul 11, urmată de Banca Centrală Europeană (501,4 tone). Marea Britanie se plasează pe poziţia a 16-a, cu 310,3 tone de aur.

Metalul preţios a cunoscut o apreciere însemnată în ultimele luni, după ce începutul lui 2009 a adus o uşoară corecţie a preţului. Din august 2009 şi până în prezent, preţul unui gram de aur a crescut cu peste 20%, până la 108,5 lei/gram. Valoarea rezervei de aur a României a sporit astfel cu peste 500 de milioane de euro în ultima jumătate de an, până la 2,72 miliarde de euro.

Tabel
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite