România are printre cele mai mici datorii publice din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român înregistrează angajamente de 13% din PIB, în timp ce Italia a depăşit pragul de 100% Împrumuturile acumulate de instituţiile statului român, însumând 52 miliarde de lei,

Statul român înregistrează angajamente de 13% din PIB, în timp ce Italia a depăşit pragul de 100%

Împrumuturile acumulate de instituţiile statului român, însumând 52 miliarde de lei, ne plasează în topul ţărilor cu cele mai mici datorii publice din Uniunea Europeană. Biroul European de Statistică - Eurostat - estimează că România a avut, în 2007, o datorie publică de numai 13% din PIB, fiind surclasată din acest punct de vedere de Estonia, Luxemburg şi Letonia.

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a anunţat, pentru 2007, o datorie publică de 20,5% din PIB, la o valoare de aproximativ 80 miliarde de lei. Diferenţa dintre cifra anunţată de Finanţe şi cea anunţată de Eurostat se explică prin metodologia de calcul diferită folosită de statistica europeană.

"Metodologia folosită de Eurostat (ESA95) exclude din suma datoriei publice împrumuturile garantate de stat, ceea ce face ca datele oferite de statistica europeană să fie mai mici decât cele interne", a declarat agenţiilor de presă Dorin Măntescu, şeful direcţiei generale de analiză macroeconomică din MEF.

La sfârşitul lui 2007, potrivit Eurostat, cele mai mici rate ale datoriei publice guvernamentale s-au înregistrat în Estonia (3,4% din PIB-ul acestei ţări), Luxemburg (6,8%), Letonia (9,7%) şi România (13%). La polul opus se află state precum Italia, care a înregistrat cea mai mare datorie publică din UE, de 104%, Grecia, cu o rată a datoriei de 94,5%, şi Belgia, cu 84,9%. Ungaria a înregistrat o datorie publică de 66%, Germania - 65%, Franţa - 64,2%, Portugalia - 63,6%, iar Malta - 62,6%.

Datoria publică guvernamentală a crescut, anul trecut, cu 24,2%, comparativ cu 2006, potrivit MEF. Din aceasta, datoria publică internă s-a cifrat la 41,079 miliarde de lei, cu o pondere de 10,5% din PIB, iar cea externă s-a ridicat la puţin peste 9,5 miliarde de euro, reprezentând 8,8% din PIB. Datoria publică şi deficitul bugetar sunt două criterii fundamentale, din punctul de vedere al finanţelor publice, prevăzute în Tratatul de la Maastricht.

Suntem pe locul şase la deficitul bugetar

România se află pe poziţia a şasea în UE în funcţie de mărimea deficitului bugetar - decalajul dintre cheltuieli şi încasările bugetare - înregistrat în 2007, de 2,5% din PIB. Cheltuielile bugetare au reprezentat 36,9% din produsul intern brut al României, în timp ce încasările au fost de 34,4% din PIB, rezultând astfel un deficit de 2,5%. În 2006, conform metodologiei aplicate de Biroul european de Statistică, deficitul bugetar al României fusese de 2,2% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite