România, pe locul al treilea în Europa la credite neperformante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pe locul al treilea în Europa în privinţa creditelor neperformante. Analiştii britanici avertizează că fenomenul riscă se înrăutăţească, deşi în alte ţări din  Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est există semnale pozitive.

Potrivit unei analize realizată de Capital Economics, citată de Mediafax, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar românesc, este de 17,5% din sold, iar acest procent este depăşit numai de cele din Lituania (19,2%) şi Letonia (17,9%).

O piaţă intră în "zona fierbinte" încă de la împrumuturi neperformante de 7,5% din total. În timp ce în majoritatea statelor creditele neperformante dau semne că au ajuns la vârf sau chiar au început să scadă, România se numără printre excepţiile de la acest trend, alături de Bulgaria şi Ungaria (7,8% fiecare).

Cel mai scăzut nivel al indicatorului se regăseşte în Turcia şi Cehia, ambele cu 4,9%, situaţii bune fiind întâlnite şi în Estonia (5,6%) şi Slovacia (5,8%).

"În timp ce creditele neperformante dau semne că au ajuns la vârf în majoritatea ţărilor şi scad în Turcia, există unele excepţii. În particular, numărul creditelor aflate pe lista de supraveghere (aproape de a intra la neperformante) a crescut puternic în Ungaria în ultimele luni şi a ajuns acum la 12% din sold. Este valabil şi pentru România, însă situaţia de aici este mult mai puţin gravă. Motivul comun este nivelul ridicat de creditare în valută din ambele ţări", arată  Capital Economics.

În analiza experţilor londonezi, se atrage atenţia că există o ameninţare serioasă ca, în cazul unei noi escaladări a crizei din Grecia, băncile elene să reducă finanţarea subsidiarelor de pe piaţa românească şi din Bulgaria. Situaţia este însă mai gravă pentru vecinii de la sud de Dunăre, unde băncile au o datorie externă pe termen scurt de 16,5% din PIB, faţă de 5,3% din PIB în România.

Document punctează avantajul Poloniei deoarece măsura de a promova creditele în monedă locală a apărat economia internă de şocurile externe din timpul crizei. În Polonia nivelul împrumutuirlor în valută este de 29,9%, similar cu cel din Rusia, de 29,3%.

Sistemul bancar din România este în "zona fierbinte" şi în ceea ce priveşte nivelul creditării în valută, de 62,1% din sold. Situaţia este similară cu cea din Ungaria (63,6%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite