România păstrează locul doi în topul sărăciei din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este, la noi, de şapte ori mai mic decât în Luxemburg Ultimele estimări ale Eurostat arată că românii au printre cele mai mici venituri din UE,

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este, la noi, de şapte ori mai mic decât în Luxemburg

Ultimele estimări ale Eurostat arată că românii au printre cele mai mici venituri din UE, indicatorul puterii de cumpărare reprezentând doar 60% din media comunitară.

În anul 2007, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România a fost de aproape şapte ori mai mic decât cel înregistrat în Luxemburg şi de peste trei ori mai mic decât cel din Irlanda şi Olanda.

Potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, ţara noastră a avut o cotă a PIB pe cap de locuitor de 41 de unităţi, fiind a doua dintre cele mai sărace ţări din Uniune. Topul ţărilor cu cel mai mic PIB raportat la numărul de locuitori este condus de Bulgaria, cu 38 de unităţi. Pe poziţia a treia, în funcţie de acest criteriu, s-a clasat Polonia, cu 54 de unităţi.

Italia coboară, Spania urcă în clasament

În termenii parităţii puterii de cumpărare, media PIB pe cap de locuitor în Uniunea Europeană a fost de 101 unităţi, în topul celor mai bogate ţări fiind Luxemburg, Irlanda şi Olanda, cu 276, 146, respectiv 131 de unităţi. Paritatea puterii de cumpărare este un curs artificial, care elimină diferenţele de preţ dintre ţări.

Ţările care au înregistrat un PIB pe cap de locuitor în apropierea mediei din UE sunt Spania, Italia, Grecia şi Cipru.

Italia, a treia mare economie din zona euro, a înregistrat o diminuare de două unităţi faţă de 2006, de la 103 la 101, în timp ce Spania, a patra mare economie din zona euro, a avut un PIB pe cap de locuitor de 107 unităţi în 2007, în creştere de la 105 unităţi, cât a avut în 2006.

În cazul statului Luxemburg, PIB-ul pe cap de locuitor a fost, anul trecut, de aproape trei ori cât media UE (276 faţă de 101 unităţi) şi de aproape şapte ori mai mare decât în ţara noastră (276 faţă de 41 de unităţi). Eurostat precizează însă că rezultatul Luxemburgului se datorează unui număr mare de muncitori transfrontalieri, care au slujbe în Luxemburg şi îi cresc astfel PIB-ul. De fapt, aceştia nu locuiesc în micul stat, reducându-se în acest fel numărul de persoane la care se împarte PIB‑ul.

Opt ţări din Uniune, printre care Austria, Marea Britanie, Germania şi Franţa, au avut un PIB pe cap de locuitor cu 10-30% peste media UE, în timp ce în cinci state membre - printre care Portugalia, Slovenia şi Cehia - s-au înregistrat niveluri cu 10-30% mai mici.

Încrederea în Europa nu ne-a părăsit

Uniunea Europeană se bucură de cea mai bună imagine în rândul românilor (67% din opiniile pozitive) şi al irlandezilor (65%), relatează AFP. Proporţia românilor care au o imagine bună despre UE a scăzut cu numai 1% faţă de Eurobarometrul din toamna anului 2007, în timp ce în cazul irlandezilor se înregistrează o scădere cu 4%.

Europenii, tot mai îngrijoraţi de inflaţie şi de riscul unei crize economice, sunt împărţiţi în ceea ce priveşte capacitatea UE de a-i proteja de efectele negative ale globalizării, potrivit unui sondaj publicat marţi de Comisia Europeană, preluat de AFP.

Aşteptările europenilor în privinţa economiei şi muncii sunt, însă, la nivele "istoric scăzute", potrivit unui Eurobarometru Standard - studiu semestrial realizat între 25 martie şi 4 mai, pe un eşantion de 30.000 de europeni. Majoritatea persoanelor chestionate cred că situaţia muncii (39%) şi a economiei (46%) se va deteriora în ţara lor în următoarele 12 luni.

Candidaţii la aderare, mai bogaţi

Două din cele trei state candidate la Uniunea Europeană au înregistrat valori ale PIB pe cap de locuitor superioare celei din ţara noastră. Este vorba despre Croaţia şi Turcia, care consemnează niveluri cu 44%, respectiv 58% sub UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite