România întâmpină aderarea cu proiecte multe, dar lipsite de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sunt optimiste în ceea ce priveşte gradul de absorbţie al fondurilor europene, cu toate că, în acelaşi timp, recunosc că România are multe proiecte, dar necompetitive. Astfel,

Autorităţile sunt optimiste în ceea ce priveşte gradul de absorbţie al fondurilor europene, cu toate că, în acelaşi timp, recunosc că România are multe proiecte, dar necompetitive. Astfel, deşi atrag atenţia autorităţilor locale în privinţa calităţii proiectelor, guvernanţii speră ca, până în 2017, sfârşitul exerciţiului de absorbţie, România să încaseze, efectiv, aproximativ 90% din fondurile europene alocate.
"Teoretic, fondurile ce urmează să vină de la Uniunea Europeană sunt acoperite cu proiecte mai mult de 100%, pentru că necesităţile României sunt mari. Zona în care avem însă probleme este cea referitoare la calitatea proiectelor", a atras, ieri, atenţia ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu. Potrivit acestuia, Comisia Europeană este extrem de exigentă în ceea ce priveşte proiectele primite în vederea finanţării. "Trebuie ca acestea să fie eficiente şi realizate după un anumit standard. Or, cei care fac astfel de proiecte în zona regională sunt persoane care nu au cunoştinţă în realizarea acestor tipuri de proiecte. Trebuie să înveţe", a explicat ministrul Vlădescu, precizând, totodată, că primul an după aderare va fi unul de rodaj. Acesta a făcut astfel, indirect, referire la experienţa trăită de ţările membre, în primul an de după integrare. Trebuie amintit faptul că media de absorbţie a fondurilor europene în primul an după integrare a fost sub 20%, abia în al doilea, respectiv al treilea an, fiind absorbită o mai mare parte a fondurilor alocate.
Referindu-se la capacitatea României de absorbţie a fondurilor europene, ministrul Vlădescu a spus că ţara noastră nu va avea probeleme la acest capitol. "Pe fondurile de coeziune, absorbţia va fi de peste 90%, pe agricultură de peste 85%, iar pe cele structurale nu va fi sub 85%", a spus ieri ministrul, făcând referire la tot exerciţiul de absorbţie, adică până în 2017. Amintim că UE a "repartizat" deja României fondurile pentru perioada 2007-2013. Potrivit formulei n+2, banii alocaţi pentru un an pot fi cheltuiţi, practic, şi în următorii trei ani. "Procesul de asorbţie este complicat, birocratic şi îndelungat. Avem capacitatea să facem absorbţie de fonduri. Sumele efective care vor intra în România vor fi de circa 5-7 miliarde de euro, plăţi efectuate pe an începând cu 2007", a precizat Vlădescu.
Primele licitaţii, în vara anului viitor
Potrivit ministrului, primele licitaţii pentru contractarea fondurilor postaderare vor avea loc după aprobarea programelor operaţionale, adică cel mai devreme în luna iunie sau iulie 2007. Valoarea plăţilor vor fi de aproximativ 5-7 miliarde de euro anual. "Documentele pe baza cărora putem să începem organizarea licitaţiilor nu pot fi încă trimise la Bruxelles. Suntem stat nemembru, iar data depunerii este după 1 ianuarie 2007. Programele operaţionale urmează să fie trimise la începutul lunii ianuarie", a spus Vlădescu, precizând că, în agricultură, spre exemplu, este în curs de modificare tipul de program la nivel european, modelul fiind astfel încă nedisponibil. "Ministerul Agriculturii are totul pregătit, trebuie doar adaptat. Probabil, documentaţia va fi depusă în februarie-martie. Există o perioadă de minimum patru luni pe care Comisia Europeană o solicită pentru a aproba programele", a arătat Vlădescu.
30 miliarde de euro, în şapte ani
Fondurile europene prevăzute pentru România în perioada 2007-2013 se ridică la 30 miliarde de euro. "Fondurile europene înseamnă pentru România mult mai puţin decât ne putem închipui. Sumele efective pentru un anumit tip de program sunt de fapt limitate. Efortul suplimentar va fi făcut eventual de la bugetul de stat", a spus Vlădescu, menţionând că avantajul fondurilor europene este că acordarea lor este condiţionată de introducerea de reguli care eficientizează cheltuielile. "Fondurile structurale vor merge în paralel cu fondurile de preaderare. În următorii trei ani va exista o suprapunere, astfel încât în perioada 2009-2010 se va înregistra o umflare, o gogoaşă, a sumelor ce intră în România", a mai spus Vlădescu.
Până acum, România nu a pierdut niciun euro
"Pentru perioada 2000-2006, României i-au fost alocate fonduri totale de 2,4 miliarde de euro. Până acum, ţara noastră nu a pierdut niciun euro", a declarat, ieri, Răzvan Cotovelea, directorul Autorităţii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar, din cadrul Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit acestuia, pe PHARE 2000, ritmul de contractare şi de plăţi este de 90%, respectiv 99%, acelaşi grad de absorbţie fiind estimat şi pentru fondurile alocate la nivelul anului 2004. Pentru PHARE 2005 au fost contractate programe în valoare de 456 milioane de euro, iar pentru PHARE 2006 sunt în curs de semnare proiecte de 408 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite