România înregistrează cel mai mic şomaj din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practic, cifra nu este relevantă pentru piaţa muncii din ţara noastră şi ascunde mari discrepanţe între judeţe Rata şomajului înregistrată anul trecut a coborât la 5,2%. Iar

Practic, cifra nu este relevantă pentru piaţa muncii din ţara noastră şi ascunde mari discrepanţe între judeţe

Rata şomajului înregistrată anul trecut a coborât la 5,2%. Iar previziunile pentru următorii ani indică o tendinţă de scădere a acestui indicator, ceea ce va menţine ţara noastră pe prima poziţie a statelor cu cel mai redus şomaj. Dar asta nu înseamnă că indicatorul reflectă cu adevărat numărul celor care nu au un loc de muncă în ţară.

Comparativ cu celelalte state din Europa Centrală şi de Est, ţara noastră înregistrează cel mai scăzut nivel al şomajului. Institutul Naţional de Statistică a comunicat, pentru finele anului trecut, un nivel de 5,2% al acestui indicator. Totodată, Comisia Naţională de Prognoză estimează, pentru anul curent, un şomaj tot de 5,2%, urmând ca nivelul să se reducă la 4,9% până în 2010. În schimb, în alte state europene, nivelul este mult mai mare. Spre exemplu, datele publicate de grupul UniCredit indică faptul că, la nivelul lui 2007, şomajul estimat pentru Polonia este de 13,3%, în Ungaria de 7,6%, iar în Republica Cehă de 7,3%.

Liviu Voinea, directorul de cercetare în cadrul Grupului de Economie Aplicată, a explicat pentru Adevărul că cifra de 5,2% nu reflectă decât o parte din şomaj. În primul rând, în metoda de calcul a indicatorului nu sunt incluşi românii plecaţi la muncă în afara ţării. "În al doilea rând, sunt incluşi în mod discutabil persoanele din agricultură, care sunt considerate angajaţi pe cont propriu", adaugă Voinea. În momentul de faţă, aproximativ 45% din populaţia ţării trăieşte în mediul rural.

Şomajul nu include persoane ieşite din evidenţe

Un alt motiv pentru care indicatorul privind rata şomajului nu este relevantă ţine de faptul că nu sunt luate în calcul decât persoanele aflate în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cifrele publicate de Eurostat (Departamentul de statistică a Comisiei Europene), indică faptul că şomajul de durată, care ia în calcul persoanele ce au ieşit din evidenţa ANOFM, a fost anul trecut de 4,4%, în creştere de la 4% în 2005. "Această cifră ar trebui adăugată la şomajul de 5,2%", spune Liviu Voinea.

Mai mult, ultimul raport asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională precizează faptul că numărul persoanelor ieşite din evidenţele de şomaj a fost cu 15,9% mai mare trimestrul trei al lui 2006 decât în aceeaşi perioadă a anului 2005, cea mai ridicată rată anuală din ultimii trei ani. "Similar trimestrului anterior, contribuţia determinantă a revenit şomerilor care au renunţat să-şi reînnoiască cererea pentru ocuparea unui loc de muncă, optând probabil pentru demersuri pe cont propriu", arată raportul BNR.

În plus, rata şomajului nu este caracteristică pentru întreaga ţară. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), subliniază faptul că între judeţele ţării există diferenţe mari între ratele de şomaj înregistrate. Astfel, ultimele date publicate de INS arată că, în judeţe precum Timiş sau Bihor, şomajul a fost de 2,1%, respectiv 2,7%, în luna decembrie a anului trecut. Mai mult, oamenii de afaceri spun că în unele regiuni din zona de vest a ţării nu există persoane care să nu aibă un loc de muncă. La polul opus, în judeţul Vaslui a fost înregistrată cel mai înalt şomaj, peste 11%.

Nu în ultimul rând, secretarul general al AOAR spune că politicile din ţara noastră susţin nemunca. În alte state europene, persoanele aflate în şomaj sunt obligate să urmeze cursuri de reorientare profesională pentru a primi ajutorul bănesc. În schimb, în România, cei aflaţi în şomaj se pot angaja la negru pentru a avea două surse de venit.

Totodată, un nivel scăzut al şomajului nu este neapărat un criteriu de performanţă a economiei naţionale. "Faptul că ai un loc de muncă nu înseamnă şi că poţi avea un trai decent", subliniază Liviu Voinea. Asta pentru că salariile înregistrate în ţara noastră sunt mult mai mici comparativ cu cele din alte state europene.

Între judeţele ţării există diferenţe mari între ratele de şomaj înregistrate
Cristian Pârvan
secretarul general AOAR

Şomajul de durată, care este în creştere, ar trebui adăugat la cifra de 5,2%
Liviu Voinea
director cercetare GEA

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite