România a avut cea mai mare inflaţie anuală din UE în octombrie, de 7,9%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ocupă prima poziţie în Uniunea Europeană în funcţie de creşterea preţurilor de consum din luna octombrie, de 7,9%, comparativ cu perioada similară din 2009, în condiţiile în care media la nivelul UE a fost de 2,3%, arată datele publicate marţi de Eurostat.

În septembrie, preţurile de consum au crescut cu 7,7% în cazul României, de asemenea cel mai rapid avans din Uniune. În UE, în luna octombrie, inflaţia medie anuală a fost de 2,3%, faţă de 2,2% în septembrie.

România este urmată în topul statelor cu cele mai ridicate inflaţii de Grecia (5,2%) şi Estonia (4,5%). Singura ţară comunitară care a înregistrat în octombrie inflaţie negativă este Irlanda (0,8%). Eurostat nu a avut disponibile date despre Marea Britanie.

În Ungaria, inflaţia s-a plasat la 4,3%, iar în Bulgaria, Polonia şi Cehia la 3,6%, 2,6%, respectiv 1,8%, potrivit Mediafax.

Rata inflaţiei a sărit în România în iulie la 7,1%, de la 4,3% în iunie, odată cu creşterea TVA de la 19% la 24%, însă economia autohtonă avea una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE şi înainte de majorarea taxei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite