România a împrumutat 1,3 miliarde de euro de la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a luat un împrumut în valoare de 1,3 miliarde de euro de la bănci, joi, ca să achite un alt credit, ajuns la scadenţă.

Ministerul Finanţelor Publice s-a împrumutat pe piaţa locală cu 1,3 miliarde euro prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la trei ani. Dobânda este de 4,8%, informează Mediafax.

"În condiţiile date, e o dobândă foarte bună. Ţările cu probleme semnificative din zona euro - Grecia, Irlanda - se împrumută cu o dobândă de 8% pâna la 11%", a declarat Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR, la Realitatea TV.

Finanţele trebuie să ramburseze luni, 29 noiembrie, un împrumut de 1,42 miliarde euro, contractat în noiembrie 2009.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a sugerat joi dimineaţă ca Ministerul Finanţelor să amâne pentru săptămâna viitoare această licitaţie de titluri de stat în euro, întrucât are sumele necesare rambursării împrumutului în valută scadent luni.

"Cred că ministerul va alege să plătească la scadenţă împrumutul vechi, pentru că are bani, şi apoi, la câteva zile, să iasă pe piaţă în condiţii normale pentru a atrage bani", a declarat joi şeful băncii centrale.

Astfel, Isărescu a sugerat că Ministerul Finanţelor va putea obţine un preţ mai bun dacă va organiza licitaţia după ce ramburesează datoria scadentă şi nu va exista presiune din partea pieţei pentru că instituţia nu ar avea banii necesari.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la TVR, că dacă Finanţele vor reuşi să acceseze acest credit de circa un miliard de euro cu dobânzi sub 5%, înseamnă că România a redevenit credibilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite