Romania nu stie sa se imbogateasca: Suntem pe ultimul loc in UE la dezvoltarea afacerilor care aduc cei mai multi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne laudam peste tot ca agricultura romaneasca este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste contributia sa la economia tarii, dar nu vedem ca acest fapt are o importanta prea scazuta.

Altele sunt domeniile care ne imbogatesc, care sporesc produsul intern brut (PIB). Iar la aceste capitole, Romania sta prost. Foarte prost.

Cine aduce cei mai multi bani intr-o economie

Cea mai mare contributie la PIB-ul unei economii o aduce sectorul financiar. Tot ceea ce inseamna servicii financiare: banci, asigurari, leasing, speculatii bursiere, managementul investitiilor, etc.

Acestea aduc cei mai multi bani in economie. Evident, cu cat acestea au o pondere mai mare in PIB, cu atat economia respectiva este mai puternica si, implicit, nivelul de trai al populatiei este mai ridicat. Da, este un adevar, activitatile de productie nu genereaza o valoare adaugata prea mare, in comparatie cu aceste servicii financiare.

De altfel, acest lucru este usor de vazut daca urmarim traseul unui produs de la poarta fabricii si pana in raftul magazinului. Din fabrica si pana la consumator, un produs se scumpeste de cateva ori, astfel incat producatorul castiga o suma infima pentru produsul sau.

Citește aici analiza în întregime: Romania nu stie sa se imbogateasca: Suntem pe ultimul loc in UE la dezvoltarea afacerilor care aduc cei mai multi bani

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite