România, "groapa de gunoi" a rulmenţilor contrafăcuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70% din rulmenţii utilizaţi în România sunt contrafăcuţi, astfel că ţara noastră a ajuns "groapa de gunoi a Europei" din acest punct de vedere, a declarat Harun Adigüzel, CEO al URB Rulmenţi Bârlad, într-o conferinţă la care a participat şi ministrul român al Economiei şi Comerţului, Lucian Bode.

Harun Adigüzel a exemplificat cum luptă Turcia cu acest flagel al contrafacerii, arătând că în această ţară se plăteşte un impozit pe dumping, care îi obligă pe industriaşi să cumpere numai produse indigene, chiar dacă acestea sunt mai scumpe cu 15% decât cele de import.

Şeful URB a mai precizat că, în România, rulmenţii contrafăcuţi provin din China şi Pakistan şi că a solicitat de mai multe ori autorităţilor de la Bucureşti să intervină pentru a curăţa piaţa.

Oficialii nu s-au înţeles pe numărul de angajaţi

În discursul său, ministru Lucian Bode a mulţumit investitorilor turci pentru că “URB este cel mai mare angajator din estul României şi are aproape 2.400 de angajaţi”.

La rândul său, Cristina Chiriac, vicepreşedinte al AVAS, a arătat că Rulmenţi Bârlad este o privatizare de succes, este o uzină modern la care lucrează peste 2.500 de persoane.

Rulmenţii contrafăcuţi se strocă de cinci ori mai repede

Corneliu Pricope, directorul uzinei de la Bârlad, a declarat pentru “Adevărul” că în China sau în Pakistan, de unde provin rulmenţii contrafăcuţi, aceştia se obţin din oţeluri de foarte proastă calitate şi funcţionează doar 20% din timpul standard de utilitate.

Pricope a mai arătzat că România se află pe o “listă de supraveghere” în Statele Unite ale Americii, unde politicile antidumping sunt extreme de dure.

URB produce anual 30,8 milioane de rulmenţi, iar până în 2023 grupul îşi propune să aibă zece unităţi de producţie şi o cifră de afaceri anuală de un miliard de dolari.

URB Group a avut anul trecut o cifră de afaceri de 200 milioane dolari, iar pentru acest an estimează afaceri de 260 milioane dolari. În 2010 afacerile grupului au fost de 146 milioane dolari.

Grupul are trei fabrici de rulmenţi, în România, Turcia şi Ungaria, cu care acoperă o cotă de piaţă la nivel mondial de 0,2%, potrivit datelor proprii.


 
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite