România, fruntaşa UE la construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un top realizat de biroul european de statistică, Eurostat, România s-a situat, anul trecut, pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere a sectorului de

Într-un top realizat de biroul european de statistică, Eurostat, România s-a situat, anul trecut, pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere a sectorului de construcţii. Ţara noastră este urmată de Polonia, cu un avans de 12,6%, şi de Suedia, cu 10,9%.


Pe de altă parte, cele mai importante declinuri au fost înregistrate anul trecut în Marea Britanie (-12,7%), Spania (-9,5%) şi Slovenia (-8,3%). Comparativ cu anul 2006, media producţiei din sectorul construcţiilor a crescut anul trecut cu 3,9% la nivelul UE. Eurostat prezintă şi variaţia producţiei în sectorul de construcţii din trimestrul al patrulea, respectiv luna decembrie a anului 2007, prin raportare la trimestrul sau luna precedentă.


Astfel, ritmul de creştere a producţiei în sectorul de construcţii din România s-a plasat la 7,6% în perioada octombrie-decembrie 2007, comparativ cu intervalul iulie-septembrie, cel mai rapid avans din UE, pe poziţiile următoare clasându-se Polonia (6,2%) şi Cehia (2,6%), în timp ce media celor 27 de state a fost de 0,8%. Analizând evoluţia din luna decembrie a anului trecut, raportată la luna noiembrie, producţia în sectorul de construcţii a crescut în opt dintre statele UE pentru care existau date disponibile.


Astfel, cel mai rapid ritm de creştere a fost raportat de Slovacia (5,4%), Polonia (5,1%), Suedia (2,3%) şi România (2,1%). Cele mai importante scăderi au fost consemnate de Marea Britanie (-15,6%), Slovenia (-8,7%) şi Olanda (-2,4%). În cele 27 de state membre UE a fost înregistrat în decembrie 2007 un declin mediu de 0,9%. La calcularea producţiei în sectorul de construcţii, Eurostat urmăreşte două evoluţii, respectiv lucrările de construcţii şi cele de inginerie civilă.


În cazul României, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat cu 33,6 la sută în 2007, cea mai mare creştere fiind înregistrată de clădirile nerezidenţiale. În anul 2007, s-au înregistrat creşteri la toate tipurile de construcţii, clădiri nerezidenţiale (36,6 la sută), construcţii inginereşti (34,0 la sută) şi clădiri rezidenţiale (29,3 la sută).

Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la toate componentele: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (37,4 la sută), lucrările de reparaţii capitale (36,7 la sută) şi lucrările de construcţii noi (31,3 la sută). (Iulian Buduşan)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite