În România se pot finanţa cu fonduri europene firme din 14 domenii de activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia pentru Iniţiative Civice a identificat 14 domenii de activitate în care operează firmele şi organizaţiile din România ce pot fi eligibile pentru a accesa fonduri comunitare.La

Asociaţia pentru Iniţiative Civice a identificat 14 domenii de activitate în care operează firmele şi organizaţiile din România ce pot fi eligibile pentru a accesa fonduri comunitare.La invitaţia Asociaţiei s-au întrunit, ieri, la Bucureşti, reprezentanţii unor bănci comerciale, ai organizaţiilor de afaceri şi ai ministerelor economice, pentru a analiza oportunităţile oferite de fondurile comunitare postaderare, care vor fi alocate României în perioada 2007-2013. Delegaţii ministerelor (Integrării, Economiei şi Comerţului, respectiv Finanţe) au anunţat că anul viitor vor avea loc "campanii agresive" de informare a populaţiei privind accesarea fondurilor europene, însă un ghid practic în acest sens încă nu a apărut - urmează să fie editat în prima jumătate a anului 2007. Astfel că "banii vor veni, în realitate, abia după prima jumătate a anului viitor", a concluzionat Sorin Ardelean, moderatorul conferinţei.
Fără bani, fondurile vor fi inaccesibile
Principalele bariere care, în opinia oficialilor din ministerele economice, stau în calea atragerii de fonduri comunitare constau în lipsa de bani cu care se confruntă firmele, dar şi accesul greoi la banii din bănci. Asta, în condiţiile în care tot mai multe instituţii bancare declară că sunt "îndreptate către IMM", iar reclamele abundă de oferte de creditare rapide şi facile. Deocamdată, statisticile citate la întrunirea de ieri arată că peste 90% din întreprinderile mici şi mijlocii se finanţează din surse proprii, după care urmează, în ordine, împrumuturile de la cunoştinţe şi prieteni, creditele bancare, fondurile europene şi piaţa de capital. "Neîncrederea în sistemul bancar vine din istoria ultimilor 12 ani; e nevoie de încă cinci ani pentru ca bancherii să recâştige încrederea noastră, pentru că acum abia începem să revenim la normalitatea bancară", au arătat reprezentanţii mediului de afaceri. În replică, bancherii au prezentat date din care rezultă că au constituit programe de creditare dedicate în mod special acoperirii necesarului de cofinanţare a proiectelor europene. Se pot finanţa astfel, potrivit bancherilor, inclusiv acele cheltuieli care nu sunt eligibile pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Capacitatea de absorbţie, scăzută în noile state membre
Din datele centralizate de Asociaţia pentru Iniţiative Civice reiese că, în ţările care au aderat la UE în 2004, capacitatea de absorbţie a fondurilor comunitare nu trece de 30%. Sunt exemplificate Polonia (care a reuşit să atragă doar 26% din banii alocaţi), Ungaria (28%), Cehia (23,7%) şi Slovacia (28,2%). "Fondurile comunitare, pentru a putea fi accesate, trebuie dublate de o capacitate de absorbţie reală. România, de pildă, ar trebui să poată cheltui, timp de doi ani, 9 milioane de euro pe zi, dar aceşti bani trebuie justificaţi prin programe şi proiecte viabile", conchid reprezentanţii asociaţiei. Bugetul total alocat României din fonduri comunitare postaderare, pentru perioada 2007-2013, este de 17,2 miliarde de euro.

Sectoare finanţabile din surse comunitare

* Cercetare şi dezvoltare tehnologică;
* Informatizarea şi dezvoltarea societăţii;
* Agricultură;
* Transporturi;
* Energie;
* Turism;
* Cultură;
* Regenerare urbană şi rurală;
* Suport pentru companii şi antreprenori;
* Acces la locuri de muncă stabile;
* Incluziune socială pentru persoanele defavorizate;
* Dezvoltarea capitalului uman;
* Investiţii în infrastructura socială;
* Promovarea dezvoltării parteneriatului.

Priorităţi în programele de creditare 2007-2013

* Convergenţa - pentru a stimula creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în regiunile mai puţin dezvoltate;
* Competitivitatea - cu o componentă regională şi una naţională. Statul poate alege care dintre cele 8 euroregiuni va beneficia de finanţare;
* Cooperarea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite