Coface: România trebuie să-şi finanţeze deficitele prin atragerea de fonduri structurale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările din Europa Centrală şi de Est au tras din greu pentru problemele existente în ţările din zona euro, consideră Marie France Raynaud, economistul-şef adjunct al Coface, care a explicat că acestea au avut deficite de cont curent mari încă dinainte de criză.

România va ajunge la nivelul dinainte de criză probabil în 2014.

"Ţările din Europa Centrală şi de Est nu au ajuns la nivelul dinaintea crizei, spre deosebire de celelalte ţări emergente, cum a fost cazul ţărilor baltice, care au avut deficite de cont curent, dar au trecut pe excedent, prin reducerea importurilor", a explicat Marie France Raynaud.

Ea a adăugat că situaţia e mai dificilă pentru România pentru că există o nevoie mare de finanţare, iar nivelul investiţiilor străine sunt doar la o treime din necesarul de finanţare. Asta înseamnă că România se bazează pe capitalul volatil, adică pe tranzacţiile interbancare. Graţie acordului de la Viena, băncile s-au angajat să nu retragă capital din ţară, dar ştiind problema sistemului bancar, este îngrijorător. Atunci ar trebui ca România să se axeze pe atragerea de fonduri structurale.

România are una dintre cele mai scăzute rate de absorbţie, iar băncile ar trebui să ajute la creşterea absorbţiei, a spus Raynaud.

În zona euro îngrijorările sunt mai mari, deşi datele sunt mai bune decât în Statele Unite

"Îngrijorările privind evoluţia economiei în zona euro sunt mai mari faţă de SUA, în mod surprinzător, având în vedere datele privind datoria publică, deficitul bugetar şi deficitul de cont curent. În zona euro problema este diferenţa de creştere dintre diferite ţări", a declarat Marie France Raynaud, economist şef adjunct la Coface.

"Avem vârfurile, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, unde există deficite de cont curent create încă dinainte de criză, deficite ce trebuiau finanţate prin datorie externă. Acum, datoria lor a ajuns la un nivel uimitor", a spus Raynaud.

Ea a explicat că Italia este a treia ţară cu cea mai mare datorie publică, în timp ce Spania are cel mai mare şomaj din Europa.

"Pentru ca Europa să găsească soluţia pentru Italia şi Spania, nu va avea nevoie de pragmatism ca SUA, ci de imaginaţie, pentru a crea instituţii care trebuie legitimitate de populaţie, ceea ce va fi dificil".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite