Romania importa energie electrica in plina perioada de supraproductie pe sectorul hidro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supraproductia de energie electrica pe hidro afecteaza direct productia tuturor CET-urilor din Romania, inclusiv a complexurilor energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Toate acestea si-au redus

Supraproductia de energie electrica pe hidro afecteaza direct productia tuturor CET-urilor din Romania, inclusiv a complexurilor energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Toate acestea si-au redus productia de energie electrica cu 50%. In aceste conditii, Societatea Nationala Lignit Oltenia si-a depasit cu 20% capacitatea de stocare. La Centrala Mintia exista temerea ca suprastocarea ar putea provoca autoaprinderea celor 600.000 tone de carbune. Prins intre supraproductia de energie pe hidro si supraproductia de carbune, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a decis sa transfere productia de energie de la complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari la Centrala Mintia, astfel incat macar aceasta sa produca la capacitatea totala. Sindicatele lui Marin Condescu nu au fost insa de acord cu acest transfer. Culmea este ca, desi sistemul energetic se afla in criza de supraproductie, Romania face importuri de energie electrica de 350 MW lunar. Importul se deruleaza in doua moduri: prin contracte pe termen lung la pretul de 15 euro/MWh, sau la preturi mai scazute decat cele nationale, importul facandu-se noaptea.
Agentii economici, legati prin contracte inflexibile
Importurile pe timpul noptii obliga centralele termice sa-si opreasca noaptea o parte din turbine. Intrebat de ce se importa energie cand avem supraproductie, Victor Ionescu, directorul general al Operatorului Pietei de Energie Electrica (OPCOM), ne-a declarat: "Exista contracte comerciale bilaterale stabilite pe un termen lung la anumite preturi. Clauzele contractuale nu permit schimburi comerciale. OPCOM este un mediator neutru intre importator si societatea comerciala. Nu putem divulga numele participantilor in piata, iar preturile nu le cunoastem. Totusi, declar oficial ca traderii de energie ar trebui sa includa in contractele bilaterale clauze care sa permita stoparea importurilor in perioadele de supraproductie, precum cea de acum din Romania", declara Victor Ionescu. Despre situatia existenta ne vorbeste si Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE): "Daca nu ar fi fost o criza de supraproductie, ci una de seceta, ca in 2003, pretul ar fi fost foarte bun", opineaza Opris. Despre importurile din timpul noptii, presedintele ANRE sustine ca acestea reprezinta reversul intercontectarii Romaniei la UCTE, fapt ce permite si importuri la pret scazut, sub cel din piata spot din Sistemul National Energetic.
Contracte spot, pe zero lei
"S-a ajuns la o asemenea situatie in energetica incat Hidroelectrica este nevoita sa vanda energie pe contracte spot la pretul de 1-2 lei/MWh", declara presedintele ANRE, Nicolae Opris. Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, considera ca, "daca am fi avut capacitati de stocare a carbunelui suficiente, nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite