România, din nou în examene cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul şi-a asumat o serie de obligaţii în faţa instituţiei financiare, cu scadenţă în 2011. Analiştii financiari spun că România nu va avea probleme cu prima evaluare a acordului stand-by. După primele cinci luni, deficitul bugetar a ajuns la 1,36% din PIB.

Ieri-seară, boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a discutat prima evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România, precum şi cererea de modificare a unor criterii de performanţă. Analiştii financiari consultaţi de „Adevărul" erau optimişti în privinţa rezultatelor întâlnirii de la Washington încă de luni dimineaţă.

„Nu cred că vor fi probleme, pentru că misiunea tehnică de la sfârşitul lunii aprilie a avut un rezultat pozitiv. Cel mai probabil, România va atinge ţinta de deficit bugetar de 4,4% în 2011", a declarat pentru „Adevărul" Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal. Situaţia se vede deja după primele cinci luni ale anului. La sfârşitul lunii mai, deficitul bugetar ajunsese la 7,4 miliarde de lei, respectiv 1,36% din produsul intern brut (PIB), arată datele Ministerului Finanţelor. Cifra este însă mai mare decât cea anunţată anterior de ministrul Gheorghe Ialomiţianu, de 1,2% din PIB.

Disponibilizări la fisc

Această evaluare diferă de cele din vechiul acord, pentru că Fondul nu a mai impus ţinte trimestriale pentru diverşi indicatori. În acelaşi timp, nu mai există riscul „sancţionării" prin amânarea eliberării banilor. Asta nu înseamnă că autorităţile de la Bucureşti nu şi-au mai asumat obligaţii în faţa FMI. Potrivit scrisorii de intenţie, Guvernul s-a angajat ca până la data board-ului să adopte ordonanţa privind restructurarea Fiscului. De altfel, ieri, Fiscul a anunţat disponibilizarea a 1.063 de angajaţi ai Gărzii Financiare. Pe listă se mai află, printre altele, inventarierea arieratelor companiilor de stat şi prezentarea unei noi formule de calcul a tarifelor la gaze naturale.

Unii analişti nu exclud ca autorităţile să fie mai puţin hotărâte în aplicarea unor angajamente, dat fiind faptul că 2012 este an electoral. „Sunt convins că oficialii îşi vor lua tot mai multe libertăţi, iar priorităţile vor fi dictate de interesele electorale", a declarat pentru „Adevărul" analistul financiar Aurelian Dochia.

Ce angajamente şi-a luat Guvernul în faţa FMI pentru 2011

- Până la sfârşitul lunii august, Executivul s-a angajat să elimine subvenţiile de la bugetul de stat pentru energia termică.
- În vara acestui an, peste 7.000 de posturi din societăţile feroviare, companiile energetice şi Poşta Română vor fi desfiinţate.
- Până în septembrie, reglementatorul pieţei de energie trebuie să stabilească un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la gaze şi electricitate. 
- Tarifele pentru călătoriile cu trenul şi cu metroul se vor scumpi peste rata inflaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite