România poate deveni principalul depozitar de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ar scădea dacă am cumpăra vara, când preţurile sunt mai mici, toată cantitatea necesară de gaze, pentru a o utiliza apoi în timpul anului, la preţul zilei. "România are interesul să îşi

ar scădea dacă am cumpăra vara, când preţurile sunt mai mici, toată cantitatea necesară de gaze, pentru a o utiliza apoi în timpul anului, la preţul zilei. "România are interesul să îşi transforme toate zăcămintele de gaze în depozite de gaze, să producă în continuare ce mai e de produs din ele şi să depoziteze. Acum, nu cine are rezerve de gaze câştigă, ci acela care are robinetul. Aceasta va rezolva problema în România", a declarat, ieri, preşedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, la un seminar pe probleme de energie. Romgaz are 200 de licenţe de producţie, dar rezervele sunt epuizabile în 12-13 ani, aşa că singurul atu din punct de vedere energetic pe care îl avem este ca cele 20 de miliarde de metri cubi capacitate de depozitare să fie folosite de Europa, a adăugat omul de afaceri. "Dacă România s-ar transforma într-un imens depozit de gaze, ar deveni robinetul de gaze al Europei centrale şi de est", a spus Patriciu. Pentru a asigura o competiţie reală, câmpurile de gaze trebuie însă să fie concesionate separat, prin licitaţii transparente, internaţionale, la care să participe cât mai multe companii. Prezent la seminar, directorul general adjunct al Petrom, Werner Schinhan, a contestat însă afirmaţiile lui Patriciu, arătând că România nu poate depozita cantităţi mari de gaze, întrucât nu are capacităţile necesare. El a adăugat că depozitele de gaze sunt constituite de obicei pentru a fi utilizate "în situaţii de criză".
Statul, suveran pe rezervele sale
În ceea ce priveşte monopolul Petrom asupra rezervelor de petrol, Consiliul Concurenţei poate decide oricând că acest lucru poate induce presiune asupra pieţei, a spus Patriciu. "Orice stat îşi poate exercita dreptul suveran de a dispunde de rezervele sale, indiferent de ce scrie în contractul de privatizare. Consiliul Concurenţei ar putea decide şi mâine să oblige Petrom să scoată în următoarele şase luni la licitaţie, de exemplu, 60-70% din rezervele de ţiţei. Nu există absolut nicio prevedere împotriva unei astfel de soluţii", a spus Patriciu. El a mai arătat că, dimpotrivă, reglementările europene, care de la 1 ianuarie se vor aplica şi la noi, prevăd că un jucător nu poate deţine mai mult de 30% dintr-o piaţă. Potrivit lui Patriciu, împărţirea producţiei ar echilibra piaţa internă, aducând către România investiţii din mai multe surse. Şi, pe de altă parte, creând competiţie ar regla şi preţul. Oficialul Petrom a afirmat însă că întregul contract de privatizare a fost revizuit şi avizat de Consiliul Concurenţei, iar licenţele de explorare ale companiei nu pot fi retrase decât dacă OMV încalcă contractul sau dacă se retrage voluntar, "ceea ce nu e cazul".
Pe de altă parte, Patriciu a anunţat ieri că Grupul Rompetrol este dispus să finanţeze integral, cu 650 milioane de dolari, construcţia conductei de petrol Constanţa-Trieste, pentru ca oleoductul să fie finalizat la sfârşitul anului 2008. Potrivit acestuia, singurul lucru care lipseşte demarării conductei de transport ţiţei Constanţa-Trieste este decizia politică. Potrivit datelor Ministerului Economiei şi Comerţului, până în prezent, cinci state sunt implicate în construcţia oleoductului, care ar urma să transporte ţiţei caspic. Este vorba despre România, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Italia.

OMV: "Subvenţia" la gaze va dispărea
Directorul general adjunct al Petrom, Werner Schinhan, a declarat că preţul gazelor naturale este unul "subvenţionat", dar că această subvenţie va dispărea. "Interesul este să aducem preţul intern către cel european, referindu-ne la cel rusesc, de fapt", a spus Schinhan. El a adăugat că preţul gazelor importate din Rusia în România este la o valoare de circa două ori mai mare decât preţul oferit de producătorii locali. Astfel, preţul primit pentru producţia Petrom şi Romgaz, de circa 12,4 miliarde metri cubi, este mai mic decât primeşte Rusia pentru 6 miliarde metri cubi. În prezent, gazele naturale din producţia internă costă circa 140 dolari, în timp ce importurile sunt de peste 300 dolari pe mia de metri cubi.
Ministrul economiei, Codruţ Şereş, a declarat, acum două zile, că despre privatizarea companiei Romgaz se poate vorbi doar după 31 decembrie 2008, când preţurile la gazele din producţia internă vor fi aliniate la cele europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite