România, depunctată în topul încrederii investitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile contestă modul de evaluare a indicatorilor ce au coborât ţara noastră de pe podium Mediul de afaceri românesc cade de pe locul doi pe patru în regiune. Oficialii

Autorităţile contestă modul de evaluare a indicatorilor ce au coborât ţara noastră de pe podium

Mediul de afaceri românesc cade de pe locul doi pe patru în regiune. Oficialii consideră că realităţile economice sunt incorect interpretate.

Într-un clasament al indicelui încrederii în mediul de afaceri, România a coborât în luna iulie două poziţii, ajungând pe poziţia a patra. Ierarhizarea făcută de Thomson Reuters şi de banca austriacă OeKB se bazează pe un sondaj periodic efectuat în rândul a 400 de companii din 11 state din Europa Centrală.

Scăderea la 53 de puncte, faţă de un maxim de 66 de puncte, la începutul anului, a permis Bulgariei şi Poloniei să se plaseze înaintea României. În luna iulie, Rusia acumula 66 de puncte, fiind pe primul loc, urmată de Bulgaria şi de Polonia, cu acelaşi scor de 57 de puncte. Ultima în clasament este Ungaria, cu 30 de puncte. Indicele mediu al celor 11 state a scăzut, dar cu excepţia Ungariei perspectivele sunt optimiste.

Semne de întrebare

De când agenţiile de rating au fost nevoite să îşi revizuiască în sens pozitiv aprecierile referitoare la evoluţia indicatorilor macro, constatările observatorilor externi şi-au pierdut din credibilitate. Oficialii români, dar şi reprezentanţii mediului de afaceri pun în dubiu tot mai frecvent evaluările despre mersul economiei. Atât ministrul Economiei şi Finanţelor, cât şi guvernatorul Băncii Naţionale a României consideră că România a contrazis prin performanţe previziunile.

"Pur şi simplu, perspectivele de la începutul anului nu au fost validate de realitate", afirma în interviul publicat ieri pentru "Adevărul" Varujan Vosganian, şeful MEF. Pe de altă parte, şeful instituţiei care dictează politica monetară, Mugur Isărescu, aprecia, într-o declaraţie pentru Mediafax, că interpretările contradictorii ale analiştilor externi vin "probabil dintr-o insuficientă claritate legată de starea economică şi financiară reală a României, neclaritate izvorâtă şi din semnale inconsistente care vin uneori dinlăuntrul ţării".

Contrariat se arată şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, cel mai reprezentativ for al mediului investiţional autohton. "Ceva nu este în regulă. Depunctările economiei în absenţa unor elemente concrete lasă loc de întrebare în privinţa criteriilor în baza cărora se întocmesc diferitele clasamente", spune oficialul AOAR.

Nu văd motive atât de solide pentru ca România să fie asociată grupului ţărilor cu risc
Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite