România, corigentă la competitivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 100 de capitole de performanţă, mai mult de jumătate ne plasează sub media Uniunii Europene. Infrastructura, veniturile şi productivitatea sunt cele mai slabe.

În toate studiile internaţionale pe teme de competitivitate, România apare sub „linia de plutire" dată de media UE. Ieri, la Bucureşti, a fost lansat un nou raport pe aceeaşi temă şi, cum era de aşteptat, nici în acest din urmă clasament nu stăm bine. De data aceasta, studiul privind competitivitatea României aparţine Camerei de Comerţ Americane - AmCham, care a analizat mai mult de 100 de indicatori de performanţă. Concluzia: la 53 de indicatori suntem sub media UE, la 25 suntem peste, iar la restul - în concordanţă cu această medie. Cel mai bine stăm la costurile mici ale convorbirilor telefonice şi la economisire.

Cel mai rău arată infrastructura, ca şi indicatorii referitori la veniturile populaţiei, productivitate şi controlul corupţiei.„În comparaţie cu alte şase ţări din Europa Centrală şi de Est (Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) care au fost analizate comparativ în raport, performanţa României este aproape de medie în ceea ce priveşte indicatorii generali de competitivitate sau administraţie publică şi sub medie la capitolul resurse umane şi politicile fiscale şi monetare. Astfel, performanţa României per ansamblu este într-un uşor dezavantaj competitiv faţă de celelalte şase ţări analizate", se arată în rezumatul raportului.

Resursele umane, cele mai vulnerabile

Numeric vorbind, România prezintă cele mai multe  (17) dezavantaje la capitolul resurse umane, capitol la care are doar 5 avantaje competitive. La dezavantaje, analiza AmCham a scos în evidenţă ponderea productivităţii pe oră de muncă lucrată în PIB, ponderea scăzută a angajaţilor cu calificare tehnică ridicată sau medie, sumele reduse alocate de la buget pentru educaţie, precum şi numărul redus al studenţilor care învaţă două sau mai multe limbi străine. Un alt dezavantaj este dat de numărul mare de accidente de muncă grave la 100.000 de locuitori.

Sănătatea, un avantaj

Unul dintre avantajele României la acest capitol este reprezentat de cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor, care înregistrează cel mai mic nivel din cele şase ţări analizate, de 310 euro/cap de locuitor, faţă de media UE de 2.215 euro/cap de locuitor sau 599 de euro/cap de locuitor în Cehia.

Click pentru a mări



Soluţiile investitorilor

Printre recomandările AmCham în vederea elaborării politicilor de îmbunătăţire a competitivităţii României se numără utilizarea fondurilor UE pentru dezvoltarea infrastructurii, dublată de parteneriate public-private şi de consolidarea competitivităţii companiilor româneşti. AmCham mai recomandă impunerea cerinţei de realizare a analizelor de impact pe care proiectele de noi politici sau reglementări îl au asupra mediului de afaceri.

Băsescu a criticat Ford în faţa ambasadorului SUA

Sectorul privat să iasă din ipocrizie, pentru că nu doar statul este de vină pentru lipsa de competitivitate a României, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la lansarea raportului, în prezenţa ambasadorului SUA, Mark Gitenstein . „Cum a contribuit la competitivitate sistemul bancar generos în perioada când ne-am umflat, iar acum băncile sunt restrictive? Cât de competitiv este să dai credite cu buletinul?

image

Putem da multe alte exemple. Vezi Nokia, vezi Ford, care s-a angajat să producă 300.000 de automobile pe an şi produce 20.000 de remorci sau minivanuri, vezi marile consultanţe cu nume mari pe piaţa românească şi care în bună înţelegere cu constructorul vin şi dau ministerului facturi cu 50% mai mari. Deci, chestiunea competitivităţii ţine de două părţi", a spus şeful statului român. Statul are un partener, nu poate fi corupt singur, a adăugat el. Cel mai comod pentru sectorul privat este să critice statul, dar este esenţială asumarea de către ambele părţi a responsabilităţii, a completat Băsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite